Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Παρέμβαση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί» στην Ολομέλεια της 3ης Διεθνούς Συνάντησης Αλληλεγγύης με την Κούβα των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Λουκία Κωνσταντίνου
19/11/2017
Αγαπητοί συναγωνιστές,

Καταρχήν, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους οικοδεσπότες για την πρόσκληση και την πρωτοβουλία να οργανώσουν αυτό το τόσο σημαντικό φόρουμ, για την ισχυροποίηση και τον συντονισμό του κινήματος αλληλεγγύης με την Κούβα.

Για εμάς, το να βρισκόμαστε εδώ στη Βουλγαρία, στην καρδιά των Βαλκανίων έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης και πικρής ιστορίας μας, οι λαοί της περιοχής δεν έπαψαν ποτέ να αναζητούν το δρόμο της ενότητας.

Επίσης, θέλουμε να μεταφέρουμε τον αδελφικό και αλληλέγγυο χαιρετισμό μας στην κουβανική αντιπροσωπεία και σε όλους τους αντιπροσώπους των χωρών που βρίσκονται εδώ σήμερα, καθώς και να μεταφέρουμε το χαιρετισμό και άλλων ελληνικών οργανώσεων που δεν είναι εδώ σήμερα, όπως είναι ο Ελληνο-Κουβανικός Σύνδεσμος Καλαμάτας «Venceremos» και η ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών και αθλητών «Hasta la Victoria Siempre».

Στον σημερινό κόσμο η Κούβα και η Λατινική Αμερική αντιπροσωπεύουν την αντίσταση, τον αγώνα για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο, αντιπροσωπεύουν το μέλλον. Γι’ αυτό, υπόκεινται στις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού, όπου με τους ευρωπαίους συμμάχους του, τους επιτίθεται με όλη του τη δύναμη. Σκληραίνουν τα μέτρα ενάντια στην Κούβα και συνεχίζουν να εφαρμόζουν τον εγκληματικό αποκλεισμό ενάντια σε αυτόν τον άξιο λαό. Βλέπουμε τις επεμβατικές ενέργειες ενάντια στην Βενεζουέλα, τη βία και τις οικονομικές κυρώσεις που τους επιβάλλουν.

Με αφορμή τα οικονομικά μέτρα της κουβανικής κυβέρνησης, χρησιμοποιούν κάθε δυνατό μέσο που διαθέτουν για να δυσφημίσουν την κουβανική επανάσταση και να μας πείσουν ότι η Κούβα αλλάζει και ότι όλα πια έχουν τελειώσει.

Στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, όπου ζούμε την βαθιά οικονομική κρίση του καπιταλισμού, δημιουργείται, αν μου επιτρέπετε να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο, ένα ρεύμα σκεπτικισμού σχετικά με την Κούβα, που εκφράζεται τόσο από φίλους όσο και από εχθρούς.

Όμως η δική μας εμπειρία δείχνει ότι, εξαιτίας ακριβώς αυτής της βαθιάς κρίσης, ανοίγονται νέα πεδία για το κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα. Ο αγώνας για την Κούβα αποτελεί μέρος του αγώνα στις χώρες μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Παρά τα προβλήματα, η Κούβα είναι μια κοινωνία που αντιμετωπίζει την κρίση έχοντας στο επίκεντρο της πολιτικής της τον άνθρωπο, ακριβώς εξαιτίας του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασής της. Μιλώντας για την Κούβα σήμερα, παρουσιάζοντας την πραγματικότητά της και τα επιτεύγματά της, διευκολύνεται η δουλειά που, εμπνεόμενη από το πνεύμα του Μαρτί, προσπαθεί να εντάξει νέα πιο πλατιά τμήματα στον αγώνα ενάντια στον αποκλεισμό και στην προβολή της προοπτικής της.

Επαναβεβαιώνουμε εδώ σήμερα, την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξή μας στην κουβανική επανάσταση, στην επανάσταση του χθες, του σήμερα και του αύριο. Μια επανάσταση ζωντανή, που συνεχίζει στα μονοπάτια του Τσε και του Φιντέλ, σε νέες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας νέες προκλήσεις.

Επιβεβαιώνουμε επίσης, την πλήρη αλληλεγγύη μας στον λαό και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας που αγωνίζεται για το δικαίωμά του στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την αυτοδιάθεση.

Σε αυτόν τον τόσο δύσκολο αγώνα, μπορείτε να υπολογίζετε σε μας.

¡Hasta la victoria siempre!
¡Venceremos!

Με την Αλέιδα Γκεβάρα και άλλους συναγωνιστές
Με την συναγωνίστρια από τον  "Χοσέ Μαρτί" της Τουρκίας
και τον συναγωνιστή από τον Κυπροκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας