Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Στην Αλκυονίδα η εκδήλωση αποχαιρετισμού του Φιντέλ στην Αθήνα


Στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου Αλκυονίς, φίλοι της Κούβας κάθε ηλικίας, το σύνολο σχεδόν των οργανώσεων αλληλεγγύης και διάφοροι άλλοι φορείς, συναντήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 4 Δεκέμβρη –ημέρα ενταφιασμού του Φιντέλ στην Κούβα - για να τιμήσουν τον Κομαντάντε. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την ΝewStar, του Βελισσάριου Κοσσυβάκη, στα πλαίσια του κινηματογραφικού αφιερώματος της Αλκυονίδας στον Φιντέλ Κάστρο, που συνεχίζεται μέχρι την προσεχή Τετάρτη 7/12. Προβλήθηκε το βίντεο της τελετής αποχαιρετισμού στο Σαντιάγκο ντε Κούβα και στην συνέχεια έγινε η εκδήλωση, που ξεκίνησε με ομιλία του πρέσβη της Κούβας στη χώρα μας Οσβάλντο Κοβάτσο Μαρτίνες.
   Εμφανώς συγκινημένος ο πρέσβης, ευχαρίστησε “κατ αρχήν τον Βελισσάριο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης καθώς και τις διάφορες οργανώσεις αλληλεγγύης”, μεταφέροντας στη συνέχεια το κλίμα που υπάρχει στη νησί από την απώλεια του Φιντέλ και τις παλαιικές εκδηλώσεις αγάπης και υποστήριξης στην Επανάσταση.



Οσβάλντο Κοβάτσο Μαρτίνες, πρέσβης της Κούβας


Νίκος Καρανδρέας, Πρόεδρος Ελληνοκουβανικού

Στη συνέχεια χαιρέτισαν: O Νίκος Καρανδρέας, Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας & Αλληλεγγύης , η Λουκία Κωνσταντίνου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Χοσέ Μαρτί”, η Δέσποινα Μάρκου, από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (Ε.Ε.Δ.Δ.Α), ο Ανδρέας  Χαϊκάλης, από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμος Φιλιάς & Αλληλεγγύης Καλαμάτας “Venceremos”, ο Λάζαρος Κικίδης, από το δίκτυο Βlogger La Red Solid@ria Griega ο Mιχάλης Μεσσήνης, από την ΕRTopen, ο Mπάμπης Μισαηλίδης από τις

Εκδόσεις Διεθνές Βήμα, η Δήμητρα Αγγελοπούλου, από το Κίνημα Δεν πληρώνω, ο Δημήτρης Τσίτκανος, από την Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση και ο Τάσος Σταυρόπουλος, από την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών.



Ο Μπάμπης Ζαφειράτος απάγγειλε μεταφρασμένα ποιήματα του εθνικού ποιητή της Κούβας Νικολάς Γκιγιέν και ο Χιλιανός ποιητής Χάιμε Σβάρτ απάγγειλε ποιήμα του για τον Φιντέλ.

Λουκία Κωνσταντίνου, Πολ.Σύλλογος "Χοσέ Μαρτί"
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ξεχωρίσαμε τον Μπάμπη Βορέα και τον Δημήτρη Δημητρακόπουλο, τους 2 Έλληνες που ήταν μέλη της Διεθνούς Επιτροπής για την Απελευθέρωση των Πέντε και κατοικούν μόνιμα στην Κούβα, τον Σπύρο Χαλβατζή, από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (Σ.Φ.Ε.Α.), τον Κώστα Ήσυχο, από την Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύη για τους δολοφονημένους και εξαφανισμένους αγωνιστές Ελληνικής καταγωγής, από τις χούντες της Αργεντινής και της Χιλής στην δεκαετία του ʼ70 και την συγγραφέα Νάντια Βαλαβάνη.

Στο φουαγιέ του κινηματογράφου υπήρχαν τραπεζάκια από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Χοσέ Μαρτί” και τις Εκδόσεις NewStar και ΔΙΕΘΝΈΣ ΒΗΜΑ.

Έτσι σε ένα πραγματικά ζεστό και συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, η Αθήνα αποχαιρέτησε τον θρυλικό Κομαντάντε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούσε και επέτρεψαν οι κλιματικές, αλλά και οι άλλες συνθήκες.

Δημήτρης Δημητρακόπουλος και Μπάμπης Βορρέας,
μέλη της Διεθνούς Επιτροπής για τους Πέντε,  κάτοικοι Κούβας



Forum Martiano GR