Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

21 φοιτητές από την Ολλανδία προσεγγίζουν την ελληνική πραγματικότητα της συνεχιζόμενης κρίσης


Στις 21 Μάη πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας με επιτυχία συνάντηση μεταξύ μελών και φίλων του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί και 21 φοιτητών του Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας.  Αφορμή για την συνάντηση αυτή αποτέλεσε η παρέμβαση του Συλλόγου μας στη 2η Διεθνή Διάσκεψη στην Αβάνα  «Με όλους και για το καλό όλων» , που οργανώθηκε από το Πρόγραμμα Διεθνούς Αλληλεγγύης Χοσέ Μαρτί, και που είχε τον τίτλο «Μαρτί και σημερινή Ελλάδα – Διαβάζοντας Μαρτί στην Αθήνα»
Εκείνη την περίοδο οι φοιτητές του κλάδου της πρακτικής φιλοσοφίας οργάνωναν ταξίδι στην Αθήνα προσπαθώντας να προσεγγίσουν καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα και το ραντεβού δεν άργησε να κλειστεί.


Όπως είπε στην παρέμβασή του στην συνάντηση ο συνοδεύων καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας Εβερτ Βαν ντερ Ζούιρντ «το αιώνιο ερώτημα που ταλανίζει την φιλοσοφία από αρχής της είναι αν ο φιλόσοφος είναι κάτι έξω από την κοινωνία, την παρατηρεί και την ερμηνεύει ή είναι κομμάτι της που δρα ενταγμένα μέσα σε αυτήν. Στη σημερινή πραγματικότητα, που οι ολιγαρχίες ανά τον κόσμο κυβερνούν τους λαούς με την τακτική του «διαίρειν και βασίλευε», η αναζήτηση των λαών για εναλλακτική οργάνωση των κοινωνιών από αυτήν που επιβάλλουν τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα είναι στο τραπέζι. Σε αυτά τα πλαίσια, το παράδειγμα της Κούβας και των προοδευτικών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής πρέπει ν’ αποτελέσουν μέρος της αναζήτησης αυτής για τους λαούς της Ευρώπης».

Το στίγμα στη συζήτηση έδωσε η Επιτροπή των Απολυμένων Χαλυβουργών που μετέφερε την εμπειρία του αγώνα τους και την διεθνή αλληλεγγύη που τους στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια.  Aνάμεσα στα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που συμμετείχαν ήταν καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, άνεργοι, εργαζόμενοι από συνδικάτα και οργανώσεις αλληλεγγύης που έθεσαν τις διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος.

Το ενδιαφέρον των φοιτητών μέσα από τις ερωτήσεις τους ήταν έντονο. Η συνάντηση αυτή μας έδειξε ότι υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις και στην Ευρώπη, που συζητούν για τις εναλλακτικές της πάλης του κινήματος σήμερα, προσβλέποντας στην εμπειρία της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής και τα αντίστοιχα φόρουμ, όπως η Διεθνής Διάσκεψη Χοσέ Μαρτί, αποτελούν χώρο έκφρασης και συνάντησης αυτών των ιδεών.


Forum Martiano GR