Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Πρώτη μέρα της Διεθνούς Διάσκεψης Χοσέ Μαρτί στην Αβάνα

Αβάνα, Κούβα, 25/1/2016

Πάνω από 500 άτομα από 50 και πλέον χώρες από κάθε ήπειρο συμμετείχαν στο άνοιγμα του συνεδρίου «Με όλους και για το καλό όλων» που ξεκίνησε τις εργασίες του 25/1/16 στο συνεδριακό κέντρο της Αβάνας.

«Η σημερινή πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, που προσπαθεί να ξανακάνει την Λατινική Αμερική πίσω αυλή του, απαιτεί να ξεπεράσουμε τη βαθύτατη ηθική κρίση και κρίση πολιτισμού άσκησης πολιτικής. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις λαϊκές μάζες της ηπείρου. […] Η Λατινική Αμερική έχει ήδη προσφέρει στην υπόθεση της ειρήνης την ανακήρυξή της σε ζώνη ειρήνης, την οποία υπέγραψαν 33 χώρες το 2014. Αποτελεί παράδειγμα ενότητας παρά τις μεταξύ μας διαφορές», αναφέρει στην εναρκτήρια δήλωσή του ο Αρμάντο Χαρτ Ντάβαλος.
 
Παρόντες στο προεδρείο ήταν, εκτός από τον Χαρτ, Πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρείας Χοσέ Μαρτί, ο επίσης ιστορικός ηγέτης της κουβανικής επανάστασης στρατηγός Χοσέ Ραμόν Φερνάντες, ο γερουσιαστής και πρώην Πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα και ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, αντιπρόεδρος του Υπουργικού και Κρατικού συμβουλίου της Κούβας και πολλοί άλλοι και άλλες.

«Η αξία των ιδεών στη μικρή Κούβα και η παγκόσμια αξία των ιδεών του Μαρτί», εξήγησε ο συντονιστής της συνδιάσκεψης Έκτορ Ερνάντες Πάρδο, διέπει αυτή την πρωτοβουλία που ξεκίνησε υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής Εταιρείας Χοσέ Μαρτί από το 2003. Το ενδιαφέρον μέσα στην Κούβα είναι δεδομένο. Από πού προέρχεται η αυξανόμενη διεθνής συμμετοχή στο εγχείρημα; «Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει θεμελιακούς κινδύνους. Υπάρχει δίψα για έναν χώρο όπου να μπορεί να γίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω στα προβλήματα αυτά χωρίς αποκλεισμούς – και ει δυνατόν να αναζητήσουμε λύσεις. Όταν το 2003, κάναμε την πρώτη μας διεθνή διάσκεψη, ξεκινούσε ο δεύτερος πόλεμος στο Ιράκ. Ο Φιντέλ τότε είχε δηλώσει: ‘Απέναντι σε κάθε είδους όπλα που θέλουν να μας υποτάξουν σε ένα άδικο και βάναυσο σύστημα, εμείς απαντάμε σπέρνοντας ιδέες!’ Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σήμερα.»

Ο Χοσέ Μαρτί συνέδεσε την απελευθέρωση από τον Ισπανικό ζυγό με το ιδεώδες της κοινωνικής δικαιοσύνης και είχε προειδοποιήσει, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, για τον επεκτατισμό της ανερχόμενης καπιταλιστικής τάξης των ΗΠΑ απέναντι στα νεοσύστατα κράτη της ηπείρου. Οι απελευθερωτικές του αντιλήψεις αποτέλεσαν γέφυρα για τον Φιντέλ Κάστρο και τους αγωνιστές της γενιάς του από την εθνική απελευθέρωση προς τον σοσιαλισμό.

Το κάλεσμα σε διάλογο στη βάση των ιδεών αυτού του διεθνιστή στοχαστή προσφέρει, σύμφωνα με τον Φρέι Μπέτο, την απαραίτητη βάση για να συζητηθούν οι σημερινές προκλήσεις στο επίπεδο της ηθικής. Πώς το εννοεί αυτό; «Σε κάθε βήμα σκοντάφτουμε στη διάσταση ανάμεσα στον προσωπικό πλουτισμό και τις ανάγκες όλων. Ο καπιταλισμός δεν λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες της συντριπτικής πλειονότητας. Κάνει λόγο για ηθική όταν θέλει να μας πουλήσει κάποιο εμπόρευμα», είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Μπέτο, συγγραφέας, θεολόγος και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χοσέ Μαρτί για τη Διεθνή Αλληλεγγύη. «Ο λαός έχει κάνει την ηθική επιλογή του από θέση αρχής στην Κούβα, όπου η ανάπτυξη καθορίζεται από τις ανάγκες του πληθυσμού. Πολλοί υποτιμούν τις βαθιές ρίζες που έχει αυτή η στάση, ρίζες που ξεκινούν πριν το 1959», εξηγεί ο Μπέτο. Θεωρεί ότι, ως αποτέλεσμα, ο κουβανικός λαός διαθέτει ένα «συμβολικό κεφάλαιο» που συμπυκνώνει αιώνες πόθων για την ανεξαρτησία». Παράλληλα ο Μπέτο προειδοποίησε για τον «ιό της διαφθοράς» που σέρνει μαζί του ο καπιταλισμός που τάζει προσωπικά προνόμια και πλουτισμό. «Για να παραμείνει η κουβανική επανάσταση ένας φάρος», συνεχίζει, «πρέπει να τελειοποιηθεί και να γίνει βιώσιμος ο σοσιαλισμός της». Είναι πεισμένος ότι η Κούβα δεν πρόκειται να γίνει «μια χώρα σχιζοφρενών, με σοσιαλιστικό πολιτικό σύστημα και καπιταλιστική οικονομία». «Ο σοσιαλισμός στην Κούβα είναι ριζωμένος στην λαϊκή πεποίθηση ότι, αν χανόταν η επανάσταση, θα χανόταν μαζί και η ανεξαρτησία της χώρας, θα χανόταν η ίδια της η ταυτότητα».

(Ανταπόκριση και φωτό των Β. Γονατά, Λ. Κωνσταντίνου, Ν. Τερλεξή)

José Mujica (αριστερά) - Miguel Díaz Canel (δεξιά)
Armando Hart (δεύτερος από δεξιά)
Frei Betto
 



Σχετικές αναρτήσεις:
O ΓΓ της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών στη Δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη για τον Χοσέ Μαρτί στην Αβάνα
2η Διεθνής Συνάντηση “Xοσέ Μαρτί” στην Αβάνα, 25-28 Γενάρη 2016
Πρόσκληση για τη 2η Διεθνή Διάσκεψη "Με όλους και για το καλό όλων" (Αβάνα 25-28 Γενάρη) 

Forum Martiano GR