Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

61 χρόνια Κουβανική Επανάσταση - Φάρος αξιοπρέπειας στη “Δική μας Αμερική” και σε όλο τον πλανήτη- Ανακοίνωση ΠΣΧΜ


  • Άμεση άρση του οικονομικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας!

  • Άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού και του οικονομικού πολέμου κατά της Βενεζουέλας!

  • Αλληλεγγύη στον ηρωικό αγώνα του λαού και των ιθαγενών της Βολιβίας ενάντια στο πραξικόπημα κατά του νόμιμου Προέδρου Εβο Μοράλες!
  • Νίκη στον εξεγερμένο λαό της Χιλής!
  • Αλληλεγγύη σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς της “Δικής μας Αμερικής”!



Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς γιορτάζουμε την επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης της 1ης Ιανουαρίου 1959 – μιας επανάστασης που άνοιξε έναν νέο ελπιδοφόρο δρόμο στην Αμερικανική Ήπειρο και παραμένει ζωντανή και αγωνιζόμενη, αποτελώντας παράδειγμα και ελπίδα για τους λαούς όλου του κόσμου. 

Την ημέρα αυτή, οι εργαζόμενες μάζες της Κούβας ανέτρεψαν τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα. Πήραν την εξουσία και σχημάτισαν μια κυβέρνηση δική τους, με τη στήριξη ενός ένοπλου λαού. 

Ο Φιντέλ Κάστρο και οι κουβανοί επαναστάτες ουσιαστικά ολοκλήρωσαν την μετά από δύο απελευθερωτικούς πολέμους εθνική απελευθέρωση της Κούβας καταφέρνοντας να συνενώσουν τη σκέψη του Χοσέ Μαρτί με την σύγχρονη επαναστατική σκέψη και δράση, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική χωρίς κοινωνική απελευθέρωση. Το σύνθημα “Patria o muerte” (Πατρίδα ή Θάνατος) εξέφρασε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την επαναστατική ενότητα του εργαζόμενου λαού. 

Η νέα επαναστατική κυβέρνηση πραγματοποίησε άμεσα μια μεγάλης κλίμακας αγροτική μεταρρύθμιση, κινητοποίησε τη νεολαία για να εξαλείψει τον αναλφαβητισμό, έβαλε πλαφόν στα ενοίκια, έβαλε τέρμα στις δια νόμου ρατσιστικές διακρίσεις και έφερε σε πέρας πολλά άλλα κοινωνικά μέτρα σε όφελος των φτωχών και των ταπεινών. 

Ως απάντηση, οι κυρίαρχοι κύκλοι στην Ουάσιγκτον επέβαλαν και διατηρούν σε ισχύ μέχρι σήμερα τον οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό, οργάνωσαν τη στρατιωτική επέμβαση στην Πλάγια Χιρόν και δεν σταμάτησαν στιγμή αυτά τα 60 χρόνια, να πολεμούν την Κούβα με όλα τα μέσα. 

Σήμερα οι ΗΠΑ εντείνουν την επιθετικότητά τους κατά της Κούβας και βάζουν στο στόχαστρο ολόκληρη τη “Δική μας Αμερική”. Σκληραίνουν τον οικονομικό αποκλεισμό που επιβάλλουν εδώ και έξι δεκαετίες για να κάνουν τον λαό της Κούβας να γονατίσει. Η Κούβα δέχεται νέα χτυπήματα στην οικονομία της, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στην πρόσβασή της στη διεθνή οικονομία. 

Ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο και αποκλεισμό αντιμετωπίζει σήμερα και η Μπολιβαριανή Βενεζουέλα, τιμωρούμενη από τις ΗΠΑ, επειδή δίνει παράδειγμα μη υποταγής στον ιμπεριαλισμό και στέκεται στο πλευρό της Κούβας. 

Την ίδια στιγμή, οι λαοί στη Χιλή, Βολιβία, Κολομβία, Αϊτή, Εκουαδόρ, Βραζιλία, Παναμά, ακόμα και στις ίδιες τις ΗΠΑ, βρίσκονται στους δρόμους ενάντια στην εκμετάλλευση, την υποταγή στον ιμπεριαλισμό και την καταστολή, που κάνουν τη ζωή τους αφόρητη. 

“ Η περιοχή μοιάζει με λιβάδι σε περίοδο ξηρασίας, μια σπίθα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά...” - Ραούλ Κάστρο, 1/1/2019 

Το πρόσφατο πραξικόπημα στη Βολιβία, επιβεβαιώνει ότι ο βορειοαμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι λακέδες του σε κάθε χώρα ποτέ δεν εγκατέλειψαν τους παραδοσιακούς τρόπους επέμβασης και αποσταθεροποίησης των προοδευτικών κυβερνήσεων στη ήπειρο. 

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να δυναμώσουμε το κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα, τον φάρο της αντιμπεριαλιστικής πάλης και της αξιοπρέπειας στη “Δική μας Αμερική” και σε ολόκληρο τον πλανήτη και να βροντοφωνάξουμε:

  • Άμεση άρση του οικονομικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας!
  • Άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού και του οικονομικού πολέμου κατά της Βενεζουέλας!
  • Αλληλεγγύη στον ηρωικό αγώνα του λαού και των ιθαγενών της Βολιβίας ενάντια στο πραξικόπημα κατά του νόμιμου Προέδρου Εβο Μοράλες!
  • Νίκη στον εξεγερμένο λαό της Χιλής!
  • Αλληλεγγύη σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς της “Δικής μας Αμερικής”!

1/1/2020 
Συνονιστικό ΠΣΧΜ


Forum Martiano GR