#EnergíaParaLaVida / Ενέργεια για ζωή
Σκοπός του έργου είναι η εξασφάλιση σταθερού και καθαρού ενεργειακού εφοδιασμού για τα ιδρύματα υγείας στην Κούβα, προκειμένου να βελτιωθεί η παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον πληθυσμό.Προκειμένου να στηρίξει τη μεγάλη προσπάθεια των κουβανικών αρχών, το mediCuba-Europe, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις αλληλεγγύης, αποφάσισε να στηρίξει, αρχικά, τρία έργα ηλιακής ενέργειας με σκοπό την παραγωγή 1000 kWp ηλιακής ενέργειας για την Κούβα:
- Ινστιτούτο Εμβολίων Finlay: στήριξη για ένα ηλιακό εργοστάσιο δυναμικότητας 300 kWp στις στέγες των βιομηχανικών κτιρίων του εν λόγω ιδρύματος.
- Μια πιλοτική μονάδα στην Ιατρική Σχολή της Λατινικής Αμερικής (ELAM) με ισχύ 60 kWp.
- Μια ηλιακή οροφή στο χώρο στάθμευσης του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας (CIM) με 90 kWp.
Η εθνική φαρμακοβιομηχανία της Κούβας έχει τη δυνατότητα να καλύψει μεγάλο μέρος της ζήτησης της χώρας για φάρμακα και εμβόλια, αλλά διάφοροι περιορισμοί επηρεάζουν την ανταπόκρισή της στις ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας σταθερής και μόνιμης ενέργειας. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, καθώς και τα ιδρύματα στα οποία εκπαιδεύεται το προσωπικό, βλέπουν επίσης τις υπηρεσίες τους να επηρεάζονται από το έλλειμμα ενέργειας, αναγκάζοντάς τα να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους και επηρεάζοντας την ποιότητα της περίθαλψης του πληθυσμού.
Το νησί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία δεν είναι μόνο ακριβή και αναποτελεσματική, αλλά και ιδιαίτερα ρυπογόνος και μη βιώσιμη λόγω της έλλειψης καυσίμων. Για όλους αυτούς τους λόγους, η χώρα έχει ορίσει ως προτεραιότητα την ενεργειακή αυτονομία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο να φτάσει το 24% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030.
Λαμβάνοντας υπόψη την εθνική κατανάλωση ενέργειας, ο συνολικός αντίκτυπος του έργου είναι περιορισμένος, αλλά σημαντικός, καθώς τα ιδρύματα στα οποία θα εγκατασταθούν οι ηλιακές εγκαταστάσεις θα επωφεληθούν από έναν φόρο επί της συνολικής κατανάλωσης που θα τους επιτρέψει να:
- Να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων
- να μειώσουν τις απώλειες ενέργειας στο εθνικό δίκτυο
- να αποφορτίσουν το εθνικό δίκτυο από ένα μέρος της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας
- να μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα ιδρύματα κοινής ωφέλειας.
Πρόκειται για μια σπίθα φωτός, η οποία ελπίζουμε ότι, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα ανάψει περισσότερα κέντρα και ιδρύματα υγείας. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε όλη την υποστήριξη που μπορούμε να λάβουμε από εσάς.
Όλοι/ες μπορούν να συνεισφέρουν στην εκστρατεία κάνοντας μια συνεισφορά ή κοινοποιώντας τις πληροφορίες στα δίκτυά τους.
#EnergyForLife
Λογαριασμός σε ευρώ IBAN: CH92 0076 4301 3245 Y000 1
SWIFT/ BSCTCH22
Λογαριασμός σε ελβετικό φράγκο IBAN CH82 0900 0000 6513 1535 5
SWIFT / POFICHBEXXX
mediCuba-Europa
6988 Ponte Tresa (Suiza)
Τεχνικό Δελτίο Έργου:
Energía para la vida - 1000 kWp ηλιακής ενέργειας για την Κούβα
Γενικός στόχος :
Συμβολή στην παροχή σταθερής και μη ρυπογόνου ενέργειας για τους οργανισμούς υγείας στην Κούβα, ώστε να μπορούν να παρέχουν αποτελεσματικότερα τις υπηρεσίες υγείας στον πληθυσμό.
Ειδικός στόχος :
Εγκατάσταση εντός 3 ετών ηλιακών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1000 kWp σε διάφορα ιδρύματα υγείας στην Κούβα είτε παραγωγής φαρμάκων και εμβολίων, είτε εκπαίδευσης εξειδικευμένου προσωπικού, είτε φροντίδας ασθενών.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
1.- Να εγκατασταθούν σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κούβας φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος 1000 kWp μέχρι το 2026.
2.- Να εδραιωθούν συνεργασίες με διάφορους ευρωπαϊκούς φορείς αλληλεγγύης για την υποστήριξη της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών στα κουβανικά ιδρύματα υγείας.
3.- Να υποστηρίξουμε τη διαμόρφωση ικανοτήτων για την κατάλληλη συντήρηση των ηλιακών εγκαταστάσεων σε κάθε ίδρυμα υγείας με το οποίο συνεργαζόμαστε.
Προβληματισμός:
Η Κούβα έχει καταφέρει να υλοποιήσει με υποδειγματικό και αναγνωρισμένο τρόπο το δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων της. Όμως, από την έναρξη της βαθιάς οικονομικής κρίσης στη δεκαετία του 1990, η προμήθεια φαρμάκων και εμβολίων και η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι ένα από τα προβλήματα που αισθάνεται ο πληθυσμός.
Η εθνική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να καλύψει μεγάλο μέρος της ζήτησης φαρμάκων και εμβολίων, αλλά διάφοροι περιορισμοί επηρεάζουν την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας σταθερής και μόνιμης ενέργειας. Η αντιμετώπιση των συχνών διακοπών ρεύματος με εγκαταστάσεις που βασίζονται σε υδρογονάνθρακες δεν είναι μόνο δαπανηρή και αναποτελεσματική, αλλά και ιδιαίτερα ρυπογόνα και πρόσφατα πολύπλοκη λόγω της έλλειψης καυσίμων.
Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, καθώς και τα ιδρύματα στα οποία εκπαιδεύεται το προσωπικό, επηρεάζονται επίσης από την έλλειψη ρεύματος, μειώνοντας το ωράριο λειτουργίας και επηρεάζοντας την ποιότητα της περίθαλψης του πληθυσμού.
Αν και η Κούβα είναι η μόνη χώρα με υψηλό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και βιώσιμο οικολογικό αποτύπωμα, το ενεργειακό πλέγμα της χώρας εξαρτάται κυρίως από το πετρέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη για την παραγωγή του μεγαλύτερου μέρους της ηλεκτρικής ενέργειας σε εγκαταστάσεις σε μεγάλο βαθμό απαρχαιωμένες αναποτελεσματικές και το οποίο διανέμεται μέσω ενός δικτύου που είναι ευαίσθητο στις διαταραχές και δημιουργεί σημαντικές απώλειες μετάδοσης (οι οποίες εξοικονομούνται επίσης στην περίπτωση της τοπικά παραγόμενης ενέργειας).
Ως εκ τούτου, η ενεργειακή αυτονομία μέσω φιλικών προς το περιβάλλον μορφών παραγωγής έχει οριστεί ως υψηλή προτεραιότητα γενικά και ακόμη περισσότερο για τα ιδρύματα υγείας και αναφέρεται στις κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στο σημείο 113 “Να δοθεί προτεραιότητα, σε σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς συνεργασίας, στην υλική και τεχνολογική υποστήριξη για την ανάπτυξη στόχων για τη χρήση διαφόρων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» για την επίτευξη του στόχου το 24% της ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το έτος 2030”.
Σύνθεση:
Η Κούβα έχει εγγυηθεί υποδειγματικά το δικαίωμα στην υγεία, αλλά μετά την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1990, η προμήθεια φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας είναι προβληματική. Αν και η εθνική βιομηχανία θα μπορούσε να καλύψει μεγάλο μέρος της ζήτησης, η ικανότητά της περιορίζεται από την ενεργειακή αστάθεια. Οι διακοπές ρεύματος επηρεάζουν τόσο την παραγωγή φαρμάκων όσο και την ποιότητα των υπηρεσιών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Λόγω της εξάρτησης από το πετρέλαιο, η χώρα έχει ορίσει ως προτεραιότητα την ενεργειακή αυτονομία μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο να φτάσει το 24% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030.
Τρέχουσα κατάσταση:
Η ελβετική οργάνωση Ayuda Médica para Centroamerica (AMCA) αποφάσισε το 2023 να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Κούβα και να υποστηρίξει άμεσα έργα, εστιάζοντας σε εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας σε ιδρύματα υγείας. Σε μια πρώτη επίσκεψη, συμφωνήθηκε με τις κουβανικές αρχές συνεργασίας και υγείας και με το Ινστιτούτο Finlay - το οποίο παράγει εμβόλια όπως το περίφημο «Soberana» κατά του Covid εκείνη την εποχή - να υποστηρίξει ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας δυναμικότητας 300 kWp στις στέγες των βιομηχανικών κτιρίων του εν λόγω ιδρύματος. Τον Απρίλιο του 2024, από τον Φράνκο Καβάλι, πρόεδρο του mediCuba Europa mCE και επίτιμο πρόεδρο της AMCA, αναλήφθηκε επίσης η δέσμευση για την υποστήριξη δύο ακόμη έργων:
- Πιλοτική μονάδα στην Ιατρική Σχολή της Λατινικής Αμερικής (ELAM) με 60 kWp.
Οι οργανώσεις αλληλεγγύης στην Ισπανία καταβάλλουν προσπάθειες για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για ορισμένα από τα επόμενα στάδια του παγκόσμιου προγράμματος για την εισαγωγή στην ηλιακή ενέργεια της ενεργειακής μήτρας ELAM, γι' αυτό και το έργο αυτό αποτελεί ένα είδος έναυσμα και επιδιώκει επίσης τη δημιουργία και την ενίσχυση των θεσμικών ικανοτήτων για τη συναρμολόγηση και τη συντήρηση των ηλιακών εγκαταστάσεων.
Η συναρμολόγηση της εγκατάστασης θα γίνει ως χειρονομία αλληλεγγύης από την ταξιαρχία εγκατάστασης του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας (CIM).
- Ηλιακή οροφή στο χώρο στάθμευσης του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας (CIM) με 90 kWp
Η CIM είναι πρωτοπόρος στην εγκατάσταση ηλιακών εγκαταστάσεων, μετρώντας περισσότερα από 500 kWp (συν 800 kWp που έχουν ήδη δεσμευτεί), όλα στις μεγάλες και επομένως «αόρατες» στέγες της.
Η εκμετάλλευση του μεγάλου χώρου στάθμευσης για την εγκατάσταση ηλιακής οροφής είναι επομένως μια ιδέα με τέσσερις στόχους:
- Να πραγματοποιήσει μια πιλοτική εγκατάσταση για την Κούβα, ώστε άλλες εταιρείες να μιμηθούν το παράδειγμα και να χρησιμοποιήσουν τους χώρους στάθμευσής τους για το σκοπό αυτό.
- Συμβολή στην αύξηση της ενεργειακής αυτάρκειας του CIM (ό,τι παράγεται προορίζεται για αυτοκατανάλωση).
- Να παρουσιάσουν και να γνωστοποιήσουν στο κοινό τις ηλιακές εγκαταστάσεις στις στέγες τους.
- Να διαθέτουν πρόβλεψη για σταθμό φόρτισης σε περίπτωση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων στο μέλλον.
Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι προηγούμενες διαδικασίες επιλύθηκαν με μεγάλη ευκολία και ευελιξία από τους εταίρους και τις αρχές της Κούβας, γεγονός που αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο προτεραιότητας και συνάφειας των έργων αυτών.
Η επιλογή των Κουβανών εταίρων έγινε με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:- Υπάρχουν ήδη σχέσεις συνεργασίας που έχουν αποδείξει τη δέσμευση και την ικανότητα των κουβανών εταίρων.-Οι εταίροι διαθέτουν μια ορισμένη τεχνική (CIM) και οικονομική (CIM και Finlay) ικανότητα να συνεισφέρουν στα έργα (τεχνικές μελέτες, εισαγωγές, εγκατάσταση).-Τα ιδρύματα είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων των κουβανικών υγειονομικών αρχών για τη διατήρηση του δικαιώματος στην υγεία για τον πληθυσμό.Σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Κούβας, η MediCubaEurope επιθυμεί να διοχετεύσει ειδική στήριξη για ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτά και άλλα έργα, ώστε να επιτευχθεί - μαζί με την AMCA και άλλους οργανισμούς - η εγκατάσταση 1000 kWp σε 3 χρόνια.
Σύνθεση:
Το 2023, η ελβετική οργάνωση AMCA αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Κούβα, εστιάζοντας την υποστήριξή της στην εγκατάσταση ηλιακών εγκαταστάσεων σε ιδρύματα υγείας. Σε συνεργασία με τις κουβανικές αρχές και το Ινστιτούτο Finlay, συμφωνήθηκε η εγκατάσταση ενός ηλιακού σταθμού 300 kWp στις εγκαταστάσεις του εν λόγω ιδρύματος.
Τον Απρίλιο του 2024, ο Φράνκο Καβάλι (πρόεδρος του mCE και επίτιμος πρόεδρος της AMCA) δεσμεύτηκε επίσης να υποστηρίξει δύο επιπλέον έργα: μια πιλοτική εγκατάσταση 60 kWp στην Ιατρική Σχολή της Λατινικής Αμερικής (ELAM) και - μια άλλη πιλοτική εμπειρία - μια οροφή χώρου στάθμευσης 90 kWp στο χώρο στάθμευσης του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας (CIM). Το CIM, με εγκατεστημένα 500 kWp, στοχεύει να αυξήσει την ενεργειακή του αυτάρκεια και να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες εταιρείες. Όλες οι προηγούμενες διαδικασίες επιλύθηκαν γρήγορα, γεγονός που αποδεικνύει την προτεραιότητα που αποδίδει η Κούβα σε αυτά τα έργα.
Μαζί με την AMCA και άλλους οργανισμούς, η mediCubaEuropa σχεδιάζει να εγκαταστήσει 1000 kWp σε τρία χρόνια για να στηρίξει την εισαγωγή της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό δίκτυο της Κούβας.
Συμφωνημένα & δυνητικά έργα (ενδεικτικός κατάλογος-πολλά έργα θα καθοριστούν):kWp: Βέλτιστη ισχύς ενός σταθμού με βάση το άθροισμα της χωρητικότητας των πάνελ του. Τα έργα για το 2026 και με την AICA για το 2025 δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Εκτιμώμενη ισχύς που μπορεί να εγκατασταθεί ετησίως (τρέχουσα κατάσταση τιμών και τεχνολογίας):2024: 258 kWp2025: 398 kWp2026: 344 kWpΣύνολο: 1000 Πιθανές επιπτώσεις:
Ωστόσο, για τα ιδρύματα στα οποία εγκαθίστανται ηλιακές εγκαταστάσεις θα υπάρξει συνεισφορά επί της συνολικής κατανάλωσης που θα είναι:
- Μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων με τη χρήση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (όταν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα)
- Μείωση των απωλειών στο εθνικό δίκτυο και αναλογική απαλλαγή του εθνικού δικτύου από την τροφοδοσία των ποσοτήτων που παράγονται από τις ηλιακές μονάδες
- Μέιωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τα ιδρύματα κοινής ωφέλειας.
Διάρκεια : 2024 και 2026
Προυπολογισμός: Υπολογίζεται σε 800.000 ευρώ συνολικά:2024: 280.000 ευρώ - εξασφαλισμένο μέχρι σήμερα 240.000 ευρώ, εκκρεμεί 40.000 ευρώ2025: 300.000 ευρώ - εξασφαλισμένο μέχρι σήμερα 70.000 ευρώ, εκκρεμεί 230.000 ευρώ2026: 220.000 ευρώ - εξασφαλισμένο μέχρι σήμερα 50.000 ευρώ, εκκρεμεί 170.000 ευρώΤα ποσά αυτά περιλαμβάνουν τις δαπάνες συναρμολόγησης και εκκίνησης και τις μέσες δαπάνες παρακολούθησης εκ μέρους της mCE.Χρηματοδότηση:
Για το έτος 2024, η mCE έχει συνεισφέρει 65.000 ευρώ, ενώ η AMCA έχει δεσμευτεί μέχρι σήμερα για 175.000 ευρώ.
Για το έτος 2025, η AMCA έχει δεσμευτεί μέχρι σήμερα για 70.000 ευρώ και για το 2026 για 50.000 ευρώ.
Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων:Η mediCuba Europe διαθέτει την τεχνογνωσία, τις επαφές και την ικανότητα με την εκπροσώπησή της στην Κούβα και τη Γραμματεία της στην Ελβετία να παρακολουθεί το έργο και να παρέχει στους δωρητές τακτικές εκθέσεις.
Αύγουστος 2024
mediCuba-Europa – mediCuba-Europe is a not for profit network of Associations and Non-Governmental Organisations (NGO) who works in solidarity with Cuba in the health field