Σελίδες

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΧΟΣΕ ΜΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ


Συγγραφέας: Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες
Copyrigth 2021, Topos Books, ISBN: 978-960-499-376-5 , 
 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΛΟΥΚΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΝΤΙΝΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗ , 440 σελίδες, Δύο μέρη. Δεκατρία κεφάλαια. Τρία παραρτήματα, ένα από αυτά φωτογραφικό. Παρουσιάσεις: Λευκάδα, Καλαμάτα, Βέροια, Αθήνα/Αμφιθέατρο Πολεμικού Μουσείου, Αθήνα/Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης & Πολιτισμού,  - Εκδόσεις Topos Books

Μεταφέρει ένα μήνυμα αγάπης και ειρήνης μεταξύ των λαών, αποκαλύπτει αμφίδρομες γέφυρες που ο José Martí, τόσο ως ανθρωπιστής όσο και ως Εθνικός Ήρωας, ήξερε πώς να χτίσει από την Καραϊβική των Αντιλλών του 19ου αιώνα μέχρι το ηπειρωτικό και νησιωτικό ελληνικό Αιγαίο.

Από το μακρινό παρελθόν, την αρχαιότητα, τον πολιτισμό, την ιστορία και τους μύθους ενός μεγάλου πολιτισμού, μέσα από τη ματιά της Δικής μας Αμερικής , αποτυπώνοντας αυτό το παγκόσμιο σθένος με το οποίο η εθνική αντίσταση και ο αγώνας για την ανεξαρτησία από κάθε αυτοκρατορία θα ωθούσε επίσης με τις Θερμοπύλες ή το Μεσολόγγι, τους αγώνες για την ανεξαρτησία της Κούβας.

Ο Χοσέ Μαρτί (1853-1895), εθνικός ήρωας της Κούβας, ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα: ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, διηγηματογράφος, εκδότης, χαρισματικός δημοσιογράφος, μεταφραστής και επαναστάτης.

Πολύγλωσσος, πολυταξιδεμένος και βαθιά διεθνιστής καθώς "πατρίδα του ήταν η ανθρωπότητα". Στα άρθρα του, που δημοσιεύτηκαν σε δεκάδες ισπανόφωνες εφημερίδες, καθώς και σε άλλα κείμενά του, συναντάμε εκατοντάδες αναφορές σε πρόσωπα, μυθολογικά και υπαρκτά, και τόπους της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτές οι αναφορές αποτέλεσαν την πρώτη ύλη της πρωτοποριακής μελέτης του Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες.

Η αγάπη του Μαρτί για το "ελληνικό στοιχείο" δεν έχει σχέση με τον τυπικό "φιλελληνισμό", αλλά κυρίως είναι μια αναζήτηση του οικουμενικού και διαχρονικού χαρακτήρα του ελληνικού πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, το έργο αυτό είναι μια τοιχογραφία του 19ου αιώνα, καθώς από τις σελίδες του περνούν ο λόρδος Μπάιρον, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Ερρίκος Σλίμαν, η Σάρα Μπερνάρ και άλλοι πολλοί. Από τη νεόδμητη γέφυρα του Μπρούκλιν, ταξιδεύει στη Θήβα την επτάπυλη, καθώς ο δημοσιογράφος "πρέπει να γνωρίζει από το σύννεφο μέχρι το μικρόβιο, από τον Ομάρ Καγιάμ μέχρι τον Παστέρ". Με αφορμή τις πολιορκίες του Μεσολογγίου και τη μάχη των Θερμοπυλών, ο Μαρτί αποθεώνει την αντίσταση όλων των λαών στον ξένο κατακτητή, έναν αγώνα στον οποίο ο ίδιος έδωσε τη ζωή του πεθαίνοντας στη μάχη "με το πρόσωπο στραμμένο στον ήλιο".