Σελίδες

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα: Αλληλεγγύη στην Κούβα - Να σταματήσει επιτέλους το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας


Στις 19 Οκτωβρίου 1960 (περίπου δύο χρόνια μετά την κουβανική επανάσταση) οι ΗΠΑ επέβαλαν ένα οικονομικό, εμπορικό και χρηματοοικονομικό εμπάργκο στις εξαγωγές προς την Κούβα (εκτός από τρόφιμα και φάρμακα). Στις 7 Φεβρουαρίου 1962, το εμπάργκο επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις εξαγωγές. Είναι παγκοσμίως το πιο μακροχρόνιο εμπάργκο στη σύγχρονη ιστορία.

Έκτοτε όλες οι κυβερνήσεις της ΗΠΑ το διατήρησαν ενώ η κυβέρνηση Trump το κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο. Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ απαγόρευσαν πτήσεις από τις ΗΠΑ προς κουβανικές πόλεις εκτός από την Αβάνα, απαγόρευσαν κρουαζιέρες στο νησί, περιόρισαν σημαντικά τα εμβάσματα που στέλνουν Κουβανο-Αμερικανοί στις οικογένειές τους στο νησί και επιπλέον απείλησαν όλες τις εταιρίες που συνεχίζουν το εμπόριο με την Κούβα να τους διώξει δικαστικά στις ΗΠΑ.

Την περίοδο της πανδημίας οι ΗΠΑ αποφάσισαν ακόμα και την απαγόρευση εξαγωγής υγειονομικού υλικού στο νησί με αποτέλεσμα ότι υπήρχε έλλειψη αναπνευστήρων και συρίγγων.

Οι πολιτική των ΗΠΑ κατά της Κούβας δεν έχει άλλο σκοπό από να πλήττει το λαό και έτσι να προσπαθήσει να ανατρέψει την κουβανική κυβέρνηση και να φέρει τη χώρα πίσω υπό την επίδραση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Πράγματι οι συνθήκες διαβίωσης στην Κούβα χειροτέρεψαν αρκετά με τα μέτρα της κυβέρνησης Trump, ιδιαίτερα λόγω έλλειψης του τουρισμού και των εμβασμάτων από τις ΗΠΑ.

Στις 7 Νοέμβρη 2019 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για 28η συνεχή χρονιά, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε τον τερματισμό του εμπάργκο εναντίον της Κούβας. 187 κράτη μέλη υποστήριξαν το ψήφισμα, ενώ η Βραζιλία και το Ισραήλ στην ψηφοφορία προσχώρησαν στις ΗΠΑ. Δύο χώρες – Κολομβία και Ουκρανία – απείχαν. «Όπως όλα τα έθνη, επιλέγουμε με ποιες χώρες συναλλασσό­μαστε. Αυτό είναι το κυριαρχικό μας δικαίωμα», δήλωσε η Kelly Craft, πρεσβευτήρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ πριν από την ψηφοφορία. Σαν να ήταν αυτό το πρόβλημα. Οι ΗΠΑ δεν επιλέγουν με ποιους συναλλάσσονται, αλλά ουσιαστικά απαγορεύουν σε άλλες χώρες να επιλέξουν. (Το 2020 η Κούβα ανέβαλε το ψήφισμα του ΟΗΕ κατά του εμπάργκο λόγω πανδημίας και του μεγάλου αντίκτυπου της στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ.)

Η Ελλάδα παρόλο που ψηφίζει κατά του εμπάργκο, στην πράξη συμμετέχει στις αποφάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ και δε στέλνει απαραίτητο υλικό στην Κούβα.

Απαιτούμε
- την άμεση άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας,
- την αποστασιοποίηση της ΕΕ από τις εκάστοτε αποφάσεις των ΗΠΑ για εμπάργκο κατά της Κούβας,
- την αποστασιοποίηση της Ελλάδας από την εφαρμογή των ιμπεριαλιστικών κυρώσεων ενάντια στην Κούβα.