Σελίδες

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Η βρετανική εφημερίδα Independent εγκωμιάζει την κουβανική αλληλεγγύη απέναντι στον Covid-19

Πηγή: Prensa-latina.cu

Η βρετανική εφημερίδα The Independent χαρακτήρισε σήμερα (18/3) ως «αληθινό δείγμα παγκόσμιας αλληλεγγύης» τη χειρονομία της Κούβας να δεχθεί ένα κρουαζιερόπλοιο από το Ηνωμένο Βασίλειο με αρκετά κρούσματα Covid-19 πάνω του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κουβανική κυβέρνηση ενήργησε αλτρουιστικά μετά από αίτημα της βρετανικής ομολόγου της, αφού αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο του πλοίου που μεταφέρει πάνω από χίλιους ανθρώπους.

Αφού σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη παρά το γεγονός ότι η άφιξη του MS Braemar θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει τον αριθμό των περιπτώσεων Covid-19 στο νησί της Καραϊβικής, όπου μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο επτά μολύνσεις [όταν έγινε το δημοσίευμα], ο Independent τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Κούβα υποστηρίζει τον κόσμο μπροστά σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σχετικά με αυτό, υπενθύμισε τους κουβανούς γιατρούς, οι οποίοι πήγαν να πολεμήσουν το ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014, ή όταν «ντρόπιασαν» άλλες χώρες με την εντυπωσιακή ανταπόκρισή τους στον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή το 2010.


Η εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδα ξεχωρίζει επίσης ότι από τον θρίαμβο της Επανάστασης του 1959, επαγγελματίες υγείας της Κούβας ταξίδεψαν ανά τον κόσμο για να βοηθήσουν σε καταστάσεις ανθρωπιστικών κρίσεων, παρά τις οικονομικές πιέσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον το σύστημα υγείας της Κούβας απειλείται από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τονίζει ο Independent, ο οποίος θεωρεί ότι η πανδημία του νέου κοροναϊού θα πρέπει να χρησιμεύσει για να ενώσει τον κόσμο στη μάχη κατά της νόσου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εφημερίδα συγκρίνει τη στάση που υιοθέτησε το μικρό νησί της Καραϊβικής με τις προσπάθειες του ιδιωτικού συστήματος υγείας των ΗΠΑ να επωφεληθεί οικονομικά από το ξέσπασμα του Covid-19 και την ανικανότητά του να προσφέρει στον πληθυσμό τα απαραίτητα τεστ για την ανίχνευση του ιού.

«Αντί να αγωνίζεται για κλειστά σύνορα και να τροφοδοτεί την ξενοφοβία, αναφερόμενος στον κοροναϊό ως τον «κινεζικό ιό», ο πρόεδρος (Τραμπ) θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να αποδείξει ότι είναι πραγματικά ικανός να ηγηθεί», σημείωσε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το άρθρο, δεν έχει σχέση με το «να κάνουμε και πάλι μεγάλες τις Ηνωμένες Πολιτείες», μια θεωρία που θεωρεί αποτυχημένη, αλλά με το να σώσει και πάλι τον κόσμο, και αν ο Τραμπ δεν επωφεληθεί, «άλλες χώρες έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι διατεθειμένες να κάνουν το βήμα μπροστά».

Την προηγούμενη, ο υπουργός εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ, ευχαρίστησε στο βρετανικό κοινοβούλιο τη χειρονομία της Κούβας να επιτρέψει την αποβίβαση του κρουαζιερόπλοιου και να βοηθήσει στον επαναπατρισμό των τουριστών και του πληρώματος.

Όπως έγινε γνωστό, οι επιβάτες του MS Braemar θα αναχωρήσουν απόψε από την Αβάνα με προορισμό το Λονδίνο σε τέσσερα αεροσκάφη που έχουν ναυλωθεί από τη βρετανική κυβέρνηση, ενώ η Κούβα προσφέρθηκε να παρέχει ιατρική περίθαλψη σε ασθενείς που δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Αρχική δημοσίευση: Prensa Rebelde