Σελίδες

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Cuba vs. Bloqueo: Εντείνεται η μάχη κατά του αποκλεισμού στα Ηνωμένα Έθνη


Η κουβανική κυβέρνηση ζητά για άλλη μία φορά από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσει την πολιτική του αποκλεισμού που επιβάλλει η Ουάσιγκτον.
Το κείμενο του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας που ακολουθεί αποτελεί μικρή εισαγωγή στο Σχέδιο Ψηφίσματος «Αναγκαιότητα να αρθεί ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ενάντια στη Κούβα» [Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρο το κείμενο στα ισπανικά, αγγλικά και γαλλικά]. Αναφέρεται επιγραμματικά στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με τη σκλήρυνσή του κατά το τελευταίο έτος. Το ψήφισμα αυτό θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Νοέμβριο.
Σχέδιο Ψηφίσματος

«Αναγκαιότητα να αρθεί ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ενάντια στη Κούβα» 

(74η Περίοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών)


➢ Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ενάντια στη Κούβα για σχεδόν έξη δεκαετίες είναι το πιο άδικο, σκληρό και παρατεταμένο σύστημα μονομερών κυρώσεων που έχει ποτέ επιβληθεί ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα.

➢ Τον τελευταίο χρόνο, η σκλήρυνση του αποκλεισμού συνέχισε να είναι ο κεντρικός άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στη Κούβα, με όλο και πιο σημαντική εξω-εδαφική εφαρμογή και επιπτώσεις σε τρίτες χώρες που συναλλάσσονται με την Κούβα.

➢ Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει σε τρεις περιπτώσεις επεκτείνει την «Περιοριστική Λίστα Κουβανικών Εταιρειών και θυγατρικών θεσμών επιβάλλοντας πρόσθετες κυρώσεις και φόρους, σύμφωνα με τους κανονισμούς του αποκλεισμού, σε όσους συναλλάσσονται με τις εν λόγω εταιρείες. Αυτό το μέτρο έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην οικονομία της χώρας εξαιτίας, επειδή έχει ως συνέπεια τον εκφοβισμό της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας.

➢ Στις 17 Απριλίου 2019, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόφασή του να επιτρέψει, σύμφωνα το Άρθρο ΙΙΙ του Νόμου Χελμς-Μπάρτον, την προσφυγή σε δικαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια σε κουβανικές επιχειρήσεις ή εταιρείες ή Κουβανοί ή πολίτες τρίτων χώρων που κάνουν επιχειρήσεις με ακίνητα που εθνικοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1960. Αυτή η απόφαση αναιρεί την πρακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, από το 1996 και μετά, καθώς και του ίδιου του Πρόεδρου Τραμπ κατά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του, που ανέστελλαν αυτή τη δυνατότητα κάθε έξη μήνες.

➢ Από την εφαρμογή αυτής της απόφασης, οι οικονομικές δραστηριότητες της Κούβας έχουν επηρεαστεί σημαντικά, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το εξωτερικό εμπόριο και τις ξένες επενδύσεις. Κανένας πολίτης ή τομέας της οικονομίας δεν διαφεύγει των αρνητικών επιπτώσεων αυτής της μονομερούς πολιτικής, η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη που κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να οικοδομεί με κυρίαρχο τρόπο.

➢ Επιπλέον, υπάρχουν οι διατάξεις του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείο Οικονομικών και του Γραφείου Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) του Υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών που από τις 5 Ιουνίου 2019 βάζουν τέλος στην έκδοση γενικών αδειών για ομαδικά εκπαιδευτικά ταξίδια «λαό προς λαό» και αρνούνται την έκδοση αδειών σε μη εμπορικά αεροσκάφη και σε επιβάτες και σκάφη αναψυχής για προσωρινή παραμονή, συμπεριλαμβανομένων κρουαζιερόπλοιων. Αυτό το μέτρο, εκτός από τον σοβαρό περιορισμό των ταξιδιών πολιτών των ΗΠΑ στη Κούβα, επιτίθεται άμεσα στον αναδυόμενο κουβανικό ιδιωτικό τομέα.

➢ Όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν σκόπιμα και με δηλωμένο στόχο την πρόκληση οικονομικής ζημίας και τη στέρηση οικονομικών πόρων από την Κούβα.

➢ Η συμπεριφορά της σημερινής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί προσβολή της διεθνούς κοινότητας που για 27 συνεχόμενα έτη έχει καταδικάσει τον αποκλεισμό ενάντια στη Κούβα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Αγνοεί επανειλημμένα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και τις δηλώσεις αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, της Αφρικανικής Ένωσης, της Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), της Ομάδας των 77 και της Κίνας και του Κινήματος Αδεσμεύτων, ανάμεσα σε άλλες οργανώσεις που έχουν απαιτήσει να τεθεί τέλος στον αποκλεισμό της Κούβας.

➢ Η πολιτική του αποκλεισμού ενάντια στη Κούβα συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων της κουβανικής οικονομίας, για την εφαρμογή του Σχεδίου Εθνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης, και την επίτευξη της Ατζέντας 2030 και των στόχων της για Βιώσιμη Ανάπτυξη.

➢ Ο αποκλεισμός είναι μια μαζική, κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανδρών και γυναικών της Κούβας. Εξαιτίας του δηλωμένου στόχου του και του πολιτικού, νομικού και διοικητικού πλαισίου πάνω στο οποίο στηρίζονται, οι κυρώσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως πράξη γενοκτονίας σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας του 1948 και ως πράξη οικονομικού πολέμου σύμφωνα με τη Ναυτική Διάσκεψη του Λονδίνου του 1909. Επιπλέον, παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο. 

➢ Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει, χωρίς κανέναν απολύτως όρο, να θέσουν τέλος στον άδικο αποκλεισμό που επί σχεδόν 60 χρόνια ταλανίζει τον κουβανικό λαό.

➢ Η Κούβα δεν έχει αποποιηθεί τις αρχές της ούτε θα σταματήσει να αξιώνει την πλήρη εξάλειψη του αποκλεισμού. Γι’ αυτό, στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2019 η κυβέρνηση της Κούβας θα παρουσιάσει για μία ακόμη φορά στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το σχέδιο ψηφίσματος με τίτλο Αναγκαιότητα να αρθεί ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ενάντια στη Κούβα». 

➢ Το ψήφισμα που θα κατατεθεί φέτος περιέχει μόνο τις βασικές απαραίτητες ενημερώσεις και μια ελάχιστη τροποποίηση στην προτελευταία παράγραφο της εισαγωγή, με στόχο τη διευκρίνιση της διατύπωσης που αφορά τα μέτρα εντατικοποίησης του αποκλεισμού τα οποία έχουν εφαρμοστεί από το 2017.

➢ Η Κούβα επαναλαμβάνει τις διαρκείς ευχαριστίες της προς τη διεθνή κοινότητα η οποία απαιτεί το τέλος αυτής της παράνομης, γενοκτονικής πολιτικής που εφαρμόζεται και εξω-εδαφικά, σε βάρος τρίτων χωρών. 

➢ Στο πλαίσιο των ιδιαίτερων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, η Κούβα και ο λαός της ελπίζουν για άλλη μία φορά ότι μπορούν να υπολογίζουν στην πολύτιμη συμβολή της χώρας σας για την άρση του αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια στον κουβανικό λαό.