Σελίδες

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Συνέντευξη του Μιγκέλ Ενρίκε Τσαρμπονέ Μαρτέλι, βουλευτή της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας της Δημοκρατίας της Κούβας

Η συνέντευξη έλαβε χώρα στα πλαίσια της Διεθνούς Μπριγάδας Πρωτομαγιάς στην Κούβα με την συμμετοχή συναγωνιστών από τον 
Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί»  
Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός ,
λαϊκή συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου
Ελληνοκουβανικός Σύλλογος Φιλίας και Αλληλεγγύης, Πανελλαδική Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση και φοιτητικών σχημάτων. 
  • Τι έχει αλλάξει στο νέο Σύνταγμα της Κούβας, ποιες είναι οι βασικότερες αλλαγές που υιοθετήθηκαν;
To νέο Σύνταγμα απαντά στην ανάγκη ενός μετασχηματισμό του ίδιου του κουβανικού Κράτους. Το προηγούμενο Σύνταγμα τέθηκε σε ισχύ εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια και οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες με αυτές που φτιάχτηκε το προηγούμενο Σύνταγμα, ούτε στην Κούβα, ούτε σε διεθνές επίπεδο. Σε διεθνές επίπεδο έχει αλλάξει η κατάσταση και ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων στον κόσμο. Στην Κούβα βρισκόμαστε σε μία διαδικασία οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού, που ξεκίνησε από το 6ο Συνέδριο και επαναβεβαιώθηκε στο 7ο Συνέδριο του κόμματος και στην επακόλουθη ανάλυση από την Εθνοσυνέλευση, Ήταν αναγκαία η αλλαγή του Συντάγματος για να δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν οι αντίστοιχες αλλαγές στην οικονομία, την οργάνωση του κράτους, την λειτουργία των οργάνων της κυβέρνησης κλπ. 
Υπάρχουν αλλαγές στη δομή των οργάνων εξουσίας και ποιες είναι αυτές; 

Στη δομή του Κράτους υπάρχει μια βασική αλλαγή. Η Κούβα υιοθέτησε στο νέο Σύνταγμα την θέση του προέδρου, του αρχηγού του Κράτους, στην Κούβα δεν υπήρχε η θέση του προέδρου, του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον. ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους, θα είναι Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους θα είναι αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης , ο Γραμματέας του Συμβουλίου του Κράτους θα είναι αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

Ένα άλλο στοιχείο, δημιουργείται το Συμβούλιο των Υπουργών, του οποίου ο πρωθυπουργός δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Κράτους, είναι διαφορετικό πρόσωπο και διαφορετικό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα έχουμε τρία διαφορετικά πρόσωπα, Πρόεδρο του Συμβουλίου του Κράτους, Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό. Πριν, το ίδιο πρόσωπο που ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους ήταν και Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών.

Όσο αφορά την δομή της κυβέρνησης, καταργείται η Επαρχιακή Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας και στη θέση της δημιουργείται ένα Επαρχιακό Κυβερνητικό Συμβούλιο με έναν Κυβερνήτη. Σε αυτή την Επαρχιακή κυβέρνηση ή Επαρχιακό Συμβούλιο, εντάσσονται οι πρόεδροι των Δημοτικών Συνελεύσεων, οι αντιπρόεδροι και οι Δήμαρχοι. Ο Δήμαρχος, είναι επίσης μια νέα φιγούρα που καθιερώνεται. Ο δήμαρχος είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Δήμου ή αλλιώς ο επικεφαλής της διοίκησης, που επίσης είναι μια νέα φιγούρα, γιατί πριν, ο πρόεδρος της (δημοτικής) Εθνοσυνέλευσης ήταν και ο επικεφαλής της διοίκησης. 
  • Αυτό μοιάζει σαν μια προσπάθεια περισσότερης συλλογικότητας στην ηγεσία. Αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε μετά την εποχή του Φιντέλ, μπορούμε να πούμε ότι φτάνει σήμερα και στα ανώτερα επίπεδα εξουσίας ; 
Λοιπόν, στο παλιό Σύνταγμα ο επικεφαλής του Κράτους και ο επικεφαλής της κυβέρνησης ήταν το ίδιο πρόσωπο, υπήρχε ένας συγκεντρωτισμός στην εξουσία. Τώρα, θα υπάρχει ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα είναι η ανώτερη εκπροσώπηση του κράτους και ένα Συμβούλιο Υπουργών, που θα είναι το διοικητικό όργανο του προέδρου της χώρας, θα είναι σαν Προεδρικό Συμβούλιο. Επομένως, σε ένα βαθμό υπάρχει λιγότερος συγκεντρωτισμός εξουσίας σε ένα πρόσωπο, στη διοίκηση, στη διεύθυνση της χώρας. 

Οι συνθήκες αλλάζουν, τα πρόσωπα αλλάζουν, οι καιροί αλλάζουν και είναι αναγκαίο να έχουμε μια κυβέρνηση πολύ πιο συλλογική απ’ ότι είχαμε μέχρι τώρα. 
Όσο αφορά τη Λαϊκή Εξουσία στο επίπεδο του Δήμου, το οποίο βρίσκεται και πιο κοντά στον λαό, υπάρχουν και εδώ σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του ; 

Λοιπόν, υπάρχει μαι σημαντική αλλαγή. Εδώ στην Αρτεμίσα, στην επαρχία Αρτεμίσα εφαρμόσαμε πειραματικά αυτές τις αλλαγές, αυτή η δομή εφαρμόστηκε πειραματικά εδώ. Δηλαδή, ο πρόεδρος της Δημοτικής Συνέλευσης και ο δήμαρχος ή επικεφαλής του διοικητικού μηχανισμού να είναι διαφορετικό πρόσωπο. Τώρα θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, αλλά για πρώτη φορά εφαρμόστηκε πειραματικά εδώ, η συνεργασία του προέδρου της Δημοτικής Συνέλευσης με τον επικεφαλής του μηχανισμού διοίκησης, του δημάρχου. Βέβαια, το ανώτερο όργανο είναι η Δημοτική Συνέλευση. 
Ας περάσουμε στον ιμπεριαλισμό. Ποια είναι τα νέα χαρακτηριστικά της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση και ειδικότερα με την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Βενεζουέλα ; Πως επηρεάζουν τον κουβανικό λαό και το μαχητικό του φρόνημα; 

Σήμερα η επίθεση του ιμπεριαλισμού ενάντια στη Βενεζουέλα, ενάντια στην Κούβα και ενάντια στη Νικαράγουα είναι πολύ πιο ισχυρή. Αυτοί επιδιώκουν να καταστρέψουν την επανάσταση στη Βενεζουέλα γιατί θεωρούν ότι μετά την Βενεζουέλα είναι η σειρά της Κούβας. Πιστεύουν ότι η Κούβα διατηρείται χάρη στην Βενεζουέλα, πραγμα το οποίο είναι λάθος. Η Κούβα, ο λαός της Κούβας όπως και όλοι οι λαοί, πρέπει να ανησυχούν για την κατάσταση που δημιουργεί ο ιμπεριαλισμός στη Βενεζουέλα.

Στη Βενεζουέλα βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά κοινωνικά προγράμματα, τα οποία θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά αν δεν υπήρχε η επιθετικότητα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και των άλλων κυβερνήσεων της Αμερικής, που πλειοδοτούν σε επιθετικότητα ενάντια στη Βενεζουέλα. Κλέβουν τους πόρους της Βενεζουέλας, μπλοκάρουν το εξωτερικό της εμπόριο, μπλοκάρουν την εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων για το λαό της Βενεζουέλας. 

Η Κούβα έχει στη Βενεζουέλα γιατρούς, έχει προσωπικό υγείας, έχει προσωπικό σε διάφορους τομείς που συνεργάζονται εκεί, πολιτικό προσωπικό. Μια επίθεση στη Βενεζουέλα θα βάλει και αυτούς σε δύσκολη θέση, γιατί αν γίνει επίθεση στη Βενεζουέλα αυτοί είναι εκεί. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Κούβας και αυτό έχει να κάνει με την αρχή της αλληλεγγύης, θεωρεί ότι μια επίθεση στη Βενεζουέλα είναι επίθεση και στην Κούβα. Και γι αυτό είναι βέβαιο ότι ο λαός μας εκφράζει και θα εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του. Και αυτό που ελπίζουμε εμείς είναι να επικρατήσει το κοινό αίσθημα και να μην επιχειρήσουν να επέμβουν στρατιωτικά στη Βενεζουέλα, να επικρατήσει η κοινή λογική .

Στην Κούβα, στην Αβάνα, υιοθετήθηκε το 2014 μια διακήρυξη που ανακήρυξε την Λατινική Αμερική ως Ζώνη Ειρήνης. Η ειρήνη, η πιο σημαντική από τις κατακτήσεις του ανθρώπου είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί σήμερα και είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί, γιατί ο πόλεμος είναι εμπόριο, ο πόλεμος αποφέρει πολλά χρήματα. Οι μεγάλες εταιρείες πλουτίζουν από τον πόλεμο, τα καύσιμα, τα μεγάλα συγκροτήματα της στρατιωτικής βιομηχανίας, οι εταιρείες μεταφορών, πλουτίζουν από τον πόλεμο και επενδύουν σε αυτόν το χρήμα τους.

Εγώ ελπίζω να επικρατήσει η κοινό λογική και η διεθνής αλληλεγγύη να καταφέρει να μην τολμήσουν να επιτεθούν στη Βενεζουέλα, όπως και να μην τολμήσουν να επιτεθούν στην Κούβα. Η Κούβα, ο λαός της Κούβας είναι προετοιμασμένος, είναι πάντα προετοιμασμένος γιατί γνωρίζουμε ότι είναι ένας κίνδυνος που κρέμεται πάντα πάνω από το κεφάλι μας και τώρα ειδικά που μία από τις λύσεις που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι είναι και η στρατιωτική. 
  • Στην Ελλάδα βιώνουμε μια πολύ ισχυρή επίθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Πως εκλαμβάνει η Κούβα τη διεθνή πολιτική της Ε.Ε που σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται “προοδευτική” σε σχέση με αυτή των ΗΠΑ ; 
Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται σε μια καλή φάση, είναι μια θετική κατάσταση. Πρόσφατα, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για την εφαρμογή του 3ου άρθρου του νόμου Helms-Burton* η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός εξωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσαν (την διαφωνία τους) και η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να φέρει το θέμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συμβούλιο και στην Παγκόσμια Οικονομική Αποστολή, γιατί είναι ένα θέμα που παραβιάζει το διεθνές οικονομικό δίκαιο και τις δίκαιες σχέσεις μεταξύ των χωρών.

Πριν από αυτό, όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση της Ισπανίας ο Αθνάρ, οι σχέσεις της Κούβας με την ΕΕ καθορίζοντας από ένα ντοκουμέντο που είχαν υιοθετήσει, την λεγόμενη Κοινή Θέση της ΕΕ ενάντια στην Κούβα, το οποίο ευτυχώς σήμερα έχει αλλάξει και έχουν επιστέψει σε μια σωστή θέση. Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επισκέψεις από την Ευρώπη στην Κούβα, ήρθε εδώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας,ο Τσίπρας, ήρθε ο πρόεδρος της Γαλλίας, πρόσφατα ο πρίγκηπας Κάρολος, ήρθε ο πρόεδρος της Ισπανίας, φέτος θα έρθει και ο βασιλιάς της Ισπανίας, ήρθε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας ήρθε η Φεντερίκα Μογκερίνι καθώς και υψηλού επιπέδου επιπέδου αντιπροσωπείες της ΕΕ.

Εγώ πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοεί ότι δεν πρέπει να συνεχίσει να παίζει το παιχνίδι των ΗΠΑ και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι μία μαριονέτα, ένα εργαλείο των ΗΠΑ. Αυτά τα μέτρα έχουν μία επίδραση εξωεδαφική, επηρεάζουν τους κουβανούς και όλους τους πολίτες, καθώς και τις ξένες επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην Κούβα.

Η κοινή λογική υπαγορεύει την θέση ότι είναι καταδικαστέο και δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό που ισχύει. Οι ΗΠΑ να επιβάλουν πρόστιμα εκατομμυρίων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, . Θέλω να πω, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν μπορεί να αποτελούν εργαλείο εφαρμογής του νόμου Helms-Burton, ο οποίος είναι ένας νόμος εξωεδαφικός (με εφαρμογή και εκτός επικράτειας ΗΠΑ), είναι ένας νόμος ενάντια στην Κούβα με βάση των οποίον οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλλον πρόστιμα σε μια τράπεζα της Γαλλίας, σε μια τράπεζα της Αγγλίας, γιατί είναι ένας νόμος εξωεδαφικός, δεν επιβάλει πρόστιμα σε μια κουβανική τράπεζα. 

Για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει, η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταλάβει, πρέπει να συζητήσει, όπως με την ίδια της την ψήφο στον ΟΗΕ, καταδικάζει κάθε χρόνο τον αποκλεισμό της Κούβας. 

  • Kάτι τελευταίο,τι θα θέλατε να πείτε, εδώ από την Αβάνα, στον λαό της Ελλάδας; 

    Ο λαός της Ελλάδας είναι ένας λαός με μεγάλη ιστορία και πολιτισμό. Η ιστορία του λαού της Ελλάδας είναι καταγεγραμμένη στην ιστορία και τον πολιτισμό της ανθρωπότητας.

    Μοιάζουμε, είμαστε μεσογειακές χώρες, περικυκλωμένες από θάλασσα, ή αλλιώς, είμαστε μια θάλασσα περιτριγυρισμένη απόλυτα από γη, τόσο η Μεσόγειος, όσο και οι Αντίλλες και η Καραϊβική. Έχουμε παρόμοιο κλίμα, έχουμε επίσης παρόμοια γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

    Έχουμε δεχτεί ιστορικά (αλληλεγγύη), θυμάμαι ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες η κουβανική αντιπροσωπεία, υποστηρίχτηκε πολύ σε διάφορα επίπεδα και έχουμε δεχτεί πάντα την αλληλεγγύη του λαού της Ελλάδας.

    Εμείς σας ευχαριστούμε γι αυτή την αλληλεγγύη και επιπλέον σας προσκαλούμε να μας επισκεφθείτε και να γνωρίσετε την Κούβα. Σας προσκαλούμε να έρθετε και να γνωρίσετε την πραγματικότητα της Κούβας. Να μας επισκεφτείτε και να γνωρίσετε τον κουβανικό λαό, τον πολιτισμό μας, την καθημερινότητά μας. Εδώ θα γνωρίσετε ένα λαό καλλιεργημένο, έναν λαό προετοιμασμένο, έναν λαό πολύ αλληλέγγυο,έναν λαό πολύ φιλικό.

    * Νόμος Helms-Burton