Σελίδες

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

«60 χρόνια – Η Κουβανική Επανάσταση ζει και εμπνέει» ... στη βόρεια Ελλάδα / 1-4 Δεκέμβρη 2018 (+video)

Νατάσα Τερλεξή
Ύστερα από μια καλή αρχή στη Λάρισα, τα αφιερώματα στα 60 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης συνεχίστηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε, με την παρουσία της πρέσβειρας και του προξένου της Κούβας σε τέσσερις πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από φορείς και συλλογικότητες όπως το βιβλιοπωλείο Κεντρί και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής (βιβλιοπαρουσίαση στη Θεσσαλονίκη), τη Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Γρεβενών, τη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας και την Εργατική Λέσχη Κοζάνης κ.ά., με τη στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί».

Σε Θεσσαλονίκη (25 άτομα), Γρεβενά (70), Φλώρινα (35) και Κοζάνη (60) το πρόγραμμα συμπεριέλαβε μια διαδρομή στις απαρχές της Επανάστασης με αναφορά στο βιβλίο Η Ιστορία θα με δικαιώσει. Στο βιβλίο δημοσιεύονται δύο ιστορικές ομιλίες του Φιντέλ Κάστρο που φωτίζουν τα πρώτα βήματα του αντιδικτατορικού αγώνα και τις μάχες που οδήγησαν τον κουβανικό λαό να πάρει τον δρόμο του σοσιαλισμού μετά τη νίκη κατά του δικτάτορα Μπατίστα την 1η Γενάρη του 1959.

Η ομιλία της Πρέσβειρας της Κούβας Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα επικεντρώθηκε στις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κουβανική Επανάσταση στην προσπάθεια να συνεχίσει στον δρόμο της ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού. Στάθηκε ιδιαίτερα:
  • στην επιβολή του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού από την Ουάσιγκτον και τη διατήρησή του από καθεμία από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ εδώ και σχεδόν 60 χρόνια προξενώντας δυσθεώρητες βλάβες στην οικονομία του νησιού
  • στις επιπτώσεις της διάλυσης της ΕΣΣΔ, με την οποία η Κούβα διατηρούσε δίκαιες εμπορικές σχέσεις, την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου του λαού και την αντίσταση και τη δημιουργικότητα που αυτός επέδειξε προκειμένου να διατηρήσει τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής επανάστασης και να ανακάμψει
  • στα μέτρα «επικαιροποίησης του κοινωνικοοικονομικού μοντέλου της Κούβας» τα τελευταία χρόνια συζητήθηκαν πλατιά στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τις γειτονιές της Κούβας και σήμερα αποδίδουν καρπούς βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο του εργαζόμενου λαού
  • στη διαδικασία μεταρρύθμισης του συντάγματος του 1979 που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με πλατιά διαβούλευση και θα ολοκληρωθεί με δημοψήφισμα το 2019.
Σε καθεμία από τις συναντήσεις ακολούθησε συζήτηση που κράτησε από μία έως δύο ώρες. Οι ερωτήσεις των φίλων που παρευρέθηκαν εστίασε κυρίως στα ανοίγματα προς την ατομική ιδιοκτησία και τη μισθωτή εργασία καθώς και τις ξένες επενδύσεις.

Η συζητήσεις ξετυλίχτηκαν με τους δύο συναγωνιστές να παραθέτουν πολλά παραδείγματα και στοιχεία. Όπως είπε η πρέσβειρα στη Φλώρινα, «Η κυρίαρχη μορφή παραγωγής στην Κούβα παραμένει η κρατική σοσιαλιστική επιχείρηση», ενώ «στην Κούβα δεν θα επιτρέψουμε τη συσσώρευση πλούτου».

Σε κάθε περίπτωση οι Κουβανοί διπλωμάτες περιέγραψαν το στοιχείο της πλατιάς διαβούλευσης στη λήψη των αποφάσεων αυτών, και τόνισαν τη βαθιά ριζωμένη πεποίθηση των απλών Κουβανών ότι μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να εγγυηθεί τις βασικές του κατακτήσεις του όσον αφορά το δωρεάν, καθολικό και υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας και παιδείας, την αξιοπρέπεια και την εθνική του κυριαρχία.

Η ειλικρινής παρουσίαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η σοσιαλιστική επανάσταση της Κούβας και η εγκάρδια συζήτηση γύρω από αυτές, τής κέρδισε νέους φίλους στη βόρεια Ελλάδα. Έχουν ήδη προκύψει ιδέες για τα επόμενα βήματα αλληλεγγύης: περιοδεία της έκθεσης φωτογραφιών «Με την Κούβα στην Καρδιά» (που ξεκίνησε σήμερα στην Καλαμάτα), προβολές ταινιών, θεματικά αφιερώματα. Και πολλή διάθεση συμμετοχής στις μπριγάδες εθελοντικής εργασίας και αλληλεγγύης που διοργανώνει στην Κούβα το ICAP (Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών).

Οι σημαντικές αυτές εκδηλώσεις είναι η καλύτερη εισαγωγή για το έτος 60 της Κουβανικής Επανάστασης, που υπόσχεται ότι θα είναι πλούσιο σε αφιερώματα από ποικίλους φορείς. Όπως είπε ο Πρόξενος Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες στην Κοζάνη, «Ο αγώνας για την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και τον σοσιαλισμό έχει ένα τίμημα». Το 2019 πρέπει και από την Ελλάδα να ακουστούν όλο και περισσότερες φωνές υπέρ της άμεσης άρσης του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα.