Σελίδες

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Κούβας στη Γ.Σ του ΟΗΕ για την άρση του αποκλεισμού (εμπάργκο)

Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια
καγκελάριος και υπουργός εξωτερικών της Κούβας

Κύριε Πρόεδρε,
Εξοχότατοι μόνιμοι αντιπρόσωποι,

Εξοχότατοι αντιπρόσωποι των αποστολών



Πέρσι στις 17 Δεκέμβρη, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ότι ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στην Κούβα έχει αποτύχει, είναι αναχρονιστικός, δεν έχει επιτύχει τους στόχους που προβλέπονταν και προκαλεί ζημιές στον κουβανικό λαό και απομόνωση της βορειοαμερικανικής κυβέρνησης.


Από τότε, ο Πρόεδρος έχει πει πολλές φορές ότι ο αποκλεισμός πρέπει να αρθεί. Έχει ζητήσει από το Κογκρέσο της χώρας του να δράσει προς αυτή την κατεύθυνση, αντί να ενεργεί ενάντια στη θέληση των βορειοαμερικανών πολιτών που υποστηρίζουν ξεκάθαρα τον τερματισμό του. Έχει δεσμευτεί να εμπλακεί σε μια τέτοια συζήτηση με αυτό το στόχο και να χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές του αρμοδιότητες για να τροποποιήσει την εφαρμογή του.


Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής με θέμα την Ατζέντα Ανάπτυξης μέχρι το 2030 ,στην Γενική Συζήτηση που ακολούθησε, πάνω από 60 Αρχηγοί Κρατών, Κυβερνήσεων και Αποστολών εξέφρασαν την επιδοκιμασία και τα συγχαρητήριά τους για την ανακοίνωση του νέου κύκλου στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κούβας ,συμπεριλαμβανομένης και της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα πρεσβειών, πολλοί δε από αυτούς απαίτησαν την κατάργηση επιτέλους του αποκλεισμού.

Είναι κατανοητά επομένως το ενδιαφέρον και οι προσδοκίες από αυτή τη σύσκεψη και την επακόλουθη ψηφοφορία, αφού διεξάγεται σε νέες συνθήκες.

Μπροστά στην σχεδόν ομόφωνη απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, η οποία εκφράστηκε με την ψήφο των 188 Κρατών – μελών στη περσινή ψηφοφορία και με τη συμμετοχή της Κούβας στην Σύνοδο Κορυφής των Αμερικανικών Κρατών στον Παναμά. Και μπροστά στην απαίτηση της ξεκάθαρης πλειοψηφίας της βορειοαμερικανικής κοινωνίας και της ξεκάθαρης πλειοψηφίας της κουβανικής μεταναστευτικής κοινότητας που βρίσκεται εδώ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ανακοινώσει μία νέα πολιτική προς τη χώρα μας.

Όμως τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τη βορειοαμερικανική Εκτελεστική Εξουσία, τα οποία μπήκαν σε ισχύ στις 16 του περασμένου Γενάρη και διευρύνθηκαν μετέπειτα στις 18 Σεπτέμβρη, αν και θετικά, τροποποιούν με τρόπο πολύ περιορισμένο μερικά μόνο από τα στοιχεία της εφαρμογής του αποκλεισμού.

Πολλά από αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν παρά μόνο εάν υιοθετηθούν και άλλα, που να επιτρέπουν τελικά στην Κούβα να εξάγει και να εισάγει ελεύθερα, προϊόντα και υπηρεσίες προς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Να της επιτρέπουν να χρησιμοποιεί το βορειοαμερικανικό δολάριο στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της και να διατηρεί λογαριασμούς με αυτό το νόμισμα σε τράπεζες τρίτων χωρών. Καθώς επίσης να έχει πρόσβαση σε πιστώσεις και χρηματοδοτήσεις ιδιωτικών μονάδων αλλά και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Και το πρόβλημα δεν είναι ότι η κουβανική νομοθεσία δυσκολεύει την εφαρμογή αυτών των μέτρων, οπότε και πρέπει να τροποποιηθεί για τη διευκόλυνσή τους, όπως έχουν δηλώσει μερικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Το πρόβλημα είναι η αδιάλλακτη και συστηματική ύπαρξη του αποκλεισμού.

Δεν πρέπει να συγχέουμε την πραγματικότητα με τις επιθυμίες, ούτε με τις εκφράσεις καλής θέλησης. Θέματα όπως αυτό, μπορούν να κριθούν με βάση τα γεγονότα.

Και τα γεγονότα μας δείχνουν, με όλη τους τη σαφήνεια, ότι ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί ενάντια στην Κούβα είναι σε πλήρη και ολοκληρωτική εφαρμογή.

Δέκα μήνες μετά τις ανακοινώσεις της 17ης Δεκέμβρη δεν έχει γίνει καμία χειροπιαστή και ουσιαστική τροποποίηση του αποκλεισμού στην πράξη.

Η αφαίρεση της Κούβας από την κίβδηλη λίστα των Κρατών που υποθάλπουν τη διεθνή τρομοκρατία αποτέλεσε την αναπόφευκτη επανόρθωση μιας ανοησίας, όμως μόλις και μετά βίας αυτό είχε συνέπεια στην εφαρμογή του αποκλεισμού, που διατηρεί τις ποινές και τους προηγούμενους νόμους ακόμα πιο συμπαγείς.

Μόλις πριν μία εβδομάδα επιβλήθηκε πρόστιμο ενός 1.116.000.000 δολαρίων στην γαλλική τράπεζα Gredit Agricole, το οποίο προστίθεται στο πρόστιμο των 1.710.000.000 προς τη γερμανική τράπεζα Commerzbank τον περασμένο Μάρτιο, επειδή πραγματοποίησαν συναλλαγές με την Κούβα και άλλα Κράτη.

Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες το σύστημα ασφαλούς αποστολής μηνυμάτων Swit ακύρωσε το συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών, παρακρατήθηκε η πρώτη πληρωμή της βορειοαμερικανικής εταιρείας Sprint για να ξεκινήσει τις απ' ευθείας τηλεφωνικές κλήσεις και παρακρατήθηκαν διάφορα τραπεζικά εμβάσματα προς την Κούβα, από τη λειτουργία πτήσεων τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ελάχιστες αγορές τροφίμων της Κούβας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είναι μία από τις λίγες εξαιρέσεις του αποκλεισμού, που εγκρίθηκε το 2000 από το Κογκρέσο, μειώθηκαν σημαντικά τον τελευταίο χρόνο εξ αιτίας του ότι υπόκεινται σε διακρίσεις και απεχθείς όρους. Κάθε αγορά πρέπει να έχει εγκριθεί και αδειοδοτηθεί, απαγορεύονται οι πιστώσεις, η Κούβα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει προκαταβολικά και μετρητοίς μέσω τραπεζικών μονάδων τρίτων χωρών και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει δικά της καράβια για να μεταφέρει αυτά τα προϊόντα.

Οι εισαγωγές φαρμάκων και ιατρικών μηχανημάτων απαραίτητων για τη χώρα, επίσης γίνονται υπό όρους από το 1992, με νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Κούβα πρέπει να δίνει λογαριασμό σχετικά με τον τελικό προορισμό των φαρμάκων που αποκτά και δεν μπορεί να πραγματοποιεί τις πληρωμές απ' ευθείας, παρά μόνο μέσω τρίτων και σε διαφορετικό νόμισμα από το δολάριο, πράγμα το οποίο εγείρει δυσκολίες, καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πάμπολλα παραδείγματα, όπως αυτό της εταιρείας Elekta που στις 2 Σεπτέμβρη επιβεβαίωσε ότι δεν θα μπορεί να προμηθεύει το Εθνικό Ίδρυμα Ογκολογίας και Ραδιοβιολογίας, ούτε και άλλα νοσοκομεία, με το ραδιενεργό ισότοπο Iridio-192, το οποίο εγγυάται την ομαλή λειτουργία των μηχανημάτων βραχυθεραπείας, απαραίτητα για την παροχή φροντίδας βέλτιστης ποιότητας και ακρίβειας ενάντια στον καρκίνο, δεδομένου ότι ο προμηθευτής της, η βορειοαμερικανική εταιρεία Mallinckrodt Pharmaceuticals, αρνήθηκε να το πουλήσει με προορισμό την Κούβα.

Η βορειοαμερικάνικη εταιρεία Small Bone Innovation, Inc. δεν δέχθηκε να προμηθεύσει στο Ορθοπεδικό Συγκρότημα Frank Pais προθέματα για τις αρθρώσεις των καρπών του χεριού και του χεριού γενικότερα, για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τον περασμένο Ιούνιο, η βορειοαμερικάνικη εταιρεία SIGMA Aldrich αρνήθηκε να παρέχει στην εταιρεία Quimimpex productos υπηρεσίες και τεχνική πληροφόρηση, απαραίτητα για τη χημική βιομηχανία. Η βορειοαμερικάνικη επιχείρηση Columbiana Boiler Company, είπε στην παραπάνω εταιρεία ότι της απαγορεύεται να εξάγει τους αναγκαίους κυλίνδρους για την εμφιάλωση του χλωρίου, που είναι απαραίτητο για να γίνει πόσιμο το νερό.


Ο αποκλεισμός αποτελεί κατάφωρη, μαζική και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κουβανών, είναι αντίθετος με το Διεθνές Δίκαιο, κατατάσσεται σαν πράξη γενοκτονίας με την έννοια της Συνθήκης του 1948 για την Πρόληψη και Καταδίκη του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και είναι το πρωταρχικό εμπόδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του λαού μας.

Οι ανθρώπινες ζημίες που έχει προκαλέσει δεν μπορούν να προσμετρηθούν. Το 77% των κουβανών το έχουν υποστεί από τη γέννησή τους. Οι ελλείψεις και οι στερήσεις που έχει προκαλέσει σε όλες τις κουβανικές οικογένειες δεν μπορούν να λογιστικοποιηθούν.

Με συντηρητικούς και αυστηρούς υπολογισμούς οι οικονομικές ζημιές που έχει προκαλέσει, στον πάνω από μισό αιώνα επιβολής του, φτάνουν τα 833.755.000.000 δολάρια, σύμφωνα με την αξία του χρυσού. Με τρέχουσες τιμές, αθροίζονται σε 121.192.000.000 δολάρια, νούμερο τεραστίου μεγέθους για μια μικρή οικονομία όπως η δική μας. Ελπίζω ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών να μην έρθει τώρα και να μας πει, ότι το σχέδιο απόφασης δεν αντανακλά πλήρως το πνεύμα του διαλόγου, ούτε και την καλοπροαίρετη συμπεριφορά της κυβέρνησής του. Ελπίζουμε να μην υιοθετήσει την τετριμμένη στάση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο ευεργετικός εταίρος του κουβανικού λαού, που μοναδική πρόθεση έχει την ισχυροποίησή του. Ούτε και να παραφουσκώσει το νούμερο των 900.000 δολαρίων από δωρεές πολιτών που λάβαμε το 2015, τις οποίες ο αποκλεισμός δυσκολεύει και ο λαός μας τις εκτιμά. Ούτε και να αναφέρει τα οικογενειακά εμβάσματα τα οποία οι κουβανοί που βρίσκονται εδώ εξοικονομούν με μεγάλη προσπάθεια και να τα παρουσιάσει σαν να προέρχονται από τα κυβερνητικά ταμεία. Ούτε να υπολογίσει σαν εμπορικές ανταλλαγές τις άδειες που δίνονται, οι οποίες όμως δεν υλοποιούνται και δεν καταλήγουν σε εξαγωγές.

Πράγματι αντιστοιχεί στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών η απόφαση να μπει τέλος στον αποκλεισμό, από την άλλη όμως ο Πρόεδρος διαθέτει ευρείες εκτελεστικές αρμοδιότητες για να τροποποιήσει ουσιαστικά την πρακτική εφαρμογή του και τον οικονομικό και ανθρωπιστικό του αντίκτυπο.

Μοιραζόμαστε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών θα προχωρήσει μέχρι την αλλαγή αυτής της αναποτελεσματικής πολιτικής, της αγκιστρωμένης στο παρελθόν, της βάναυσης και άδικης και θα υιοθετήσει τις καλύτερες αποφάσεις, βασισμένες στις αξίες και τα αισθήματα των πολιτών των ΗΠΑ.

Κύριε Πρόεδρε
Ιστορικά οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πάντα την πρόθεση να κυριαρχήσουν και να εγκαθιδρύσουν την ηγεμονία τους πάνω στην Πατρίδα μας. Από το 1959 δε, ο στόχος ήταν να αλλάξουν το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, που ο λαός μας έχει ελεύθερα επιλέξει ασκώντας την πλήρη αυτοδιάθεσή του.

Κάποιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η πολιτική που ανακοινώθηκε για την Κούβα σημαίνει αλλαγή στις μεθόδους, αλλά όχι στους στόχους.

Εάν είναι έτσι, η διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων ΗΠΑ–Κούβας θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά εμπόδια.

Η άρση του αποκλεισμού θα αποτελέσει το ουσιαστικό στοιχείο που θα δώσει νόημα στην πρόοδο των σχέσεων των δύο χωρών αυτούς τους μήνες και θα προσδιορίσει τον ρυθμό της εξομάλυνσής τους.

Όπως έχει αναγνωρίσει ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η κατάργηση του αποκλεισμού είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος των ΗΠΑ και αποτελεί τη θέληση των πολιτών τους.

Δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό με κανένα τρόπο, ούτε θα ήταν παραγωγικό, να προσπαθήσει να θέσει σαν όρο για τα μέτρα της άρσης ή της τροποποίησης του αποκλεισμού, την πραγματοποίηση στη χώρα μας εσωτερικών αλλαγών.

Η Κούβα είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις ευκαιρίες, καθώς και τις προκλήσεις του νέου σταδίου στις σχέσεις των δύο χωρών, όμως δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ το σοσιαλιστικό της σύστημα, ούτε τα εσωτερικά της θέματα και ούτε θα επιτρέψει κανενός είδους λεκέ στην ανεξαρτησία, που έχει κατακτηθεί με κόστος το αίμα των καλύτερων παιδιών της και τις τεράστιες θυσίες πολλών γενεών από την έναρξη των πολέμων για την ανεξαρτησία μας, το 1868.

Όπως έχει πει πολλές φορές ο Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο Ρους, και οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να βρουν τον τρόπο να συμβιώσουν πολιτισμένα, με τις βαθιές διαφορές τους και να προχωρήσουν όσο είναι δυνατόν, προς όφελος και των δύο λαών, μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας, που θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην κυριαρχική ισότητα.

Ανάμεσα στους λαούς της Κούβας και των ΗΠΑ δεν υπάρχει εχθρότητα. Ο κουβανικός λαός στάθηκε αλληλέγγυος όταν έγιναν οι τρομερές τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτέμβρη του 2001, ή το τρομερό χτύπημα του τυφώνα Κατρίνα.

Εκτιμάμε και αναγνωρίζουμε τις προόδους που έχουν γίνει την τελευταία περίοδο, με το άνοιγμα ξανά των Πρεσβειών, τις επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου και την ανταλλαγή αντιπροσωπειών. Αναγνωρίζουμε επίσης την λειτουργία της Διμερούς Επιτροπής, την διεύρυνση των θεμάτων διαλόγου και συνεργασίας, κυρίως στα θέματα ασφάλειας της αεροπλοΐας, της αντιμετώπισης της διακίνησης ναρκωτικών, την παράνομη μετανάστευση και το δουλεμπόριο, την εφαρμογή και την τήρηση του νόμου, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, μεταξύ άλλων.

Ενδιαφερόμαστε ειλικρινά να διευρύνουμε τις επωφελείς σχέσεις, να προσφέρουμε ποιοτική φιλοξενία στους βορειοαμερικάνους πολίτες που απολαμβάνουν την ελευθερία να ταξιδέψουν στην Κούβα, να εμβαθύνουμε στις πολιτιστικές, αθλητικές, επιστημονικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές, στην πολύπλευρη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, στο εμπόριο και τις επενδύσεις.

Με αφορμή τις μεγάλες διαφορές και με χαρακτήρα αυστηρά αμοιβαίο, έχουμε ξεκινήσει το διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έχουμε σαν οδηγό μας για όλο αυτό, τις αρχές της Διακήρυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνη Ειρήνης, που υπογράφτηκε από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινότητας των Λατινοαμερικανικών Κρατών και των Κρατών της Καραϊβικής τον Γενάρη του 2014, στην Αβάνα, καθώς και τις αρχές και τους στόχους της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό θα μπορούσε, επίσης, να αποτελέσει μια ταπεινή συνεισφορά στην αναζήτηση ενός άλλου τρόπου σχέσεων των ανθρώπων και των εθνών, σε αυτή την εποχή της παγκόσμιας κρίσης, του αναπόφευκτου αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής, των μη συμβατικών πολέμων που προκαλούν αποτρόπαιες συγκρούσεις, των νέων μορφών τρομοκρατίας, της ύπαρξης τεράστιων πυρηνικών οπλοστασίων, των υπέρογκων δαπανών για εξοπλισμούς και του κινδύνου πανδημιών.


Σε αυτήν εδώ την αίθουσα, πριν από 15 χρόνια, ο ιστορικός ηγέτης της Επανάστασης ο Φιντέλ Κάστρο Ρους είπε: “Η ανθρωπότητα οφείλει να συνειδητοποιήσει αυτό που έχουμε γίνει και αυτό που δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε. Σήμερα το είδος μας έχει κατακτήσει γνώσεις, ηθικές αξίες και επιστημονικούς πόρους, αρκετούς για να πορευτεί προς ένα ιστορικό στάδιο πραγματικής δικαιοσύνης και ανθρωπισμού. Τίποτα από όλα όσα υπάρχουν σήμερα στην οικονομική και πολιτική τάξη πραγμάτων δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ανθρωπότητας. Δεν μπορούμε να τη στηρίζουμε πια. Πρέπει να την αλλάξουμε”.

Κύριε Πρόεδρε
Είκοσι τρία χρόνια μετά από την υιοθέτηση, για πρώτη φορά, αυτής της απόφασης έχουμε φθάσει στο 2015 με αξιοσημείωτη πρόοδο.

Υπήρξε η επιβράβευση στη γενναία αντίσταση, στην με αυτοθυσία προσπάθεια, στη σταθερότητα των πεποιθήσεων του λαού μας και στην ηγεσία της ιστορικής γενιάς της Επανάστασης με επικεφαλής τον Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους και τον Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο.

Ευχαριστούμε βαθύτατα όλες τις κυβερνήσεις και τους λαούς, τα κοινοβούλια, τις πολιτικές δυνάμεις και τα κοινωνικά κινήματα, τους αντιπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, τις διεθνείς και περιφερειακές οργανώσεις που, ειδικά σε αυτήν εδώ τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, έχουν συνεισφέρει με τη φωνή τους και με την ψήφο τους, χρόνο με το χρόνο, στην θεμελίωση της δίκαιης και επείγουσας απαίτησης της κατάργησης του αποκλεισμού.

Έχουμε φθάσει επίσης εδώ, χάρη στην πλειοψηφούσα και αυξανόμενη υποστήριξη του λαού των ΗΠΑ σε αυτόν τον αξιέπαινο σκοπό, στον οποίο και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας.

Γνωρίζουμε ότι είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας. Όσο συνεχίζεται ο αποκλεισμός, θα συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε το σχέδιο απόφασης σε αυτή τη Γενική Συνέλευση. Ο κουβανικός λαός δεν θα παραιτηθεί ποτέ από την κυριαρχία του, ούτε και από την πορεία που ελεύθερα έχει επιλέξει για να οικοδομήσει έναν σοσιαλισμό πιο δίκαιο, πιο αποδοτικό, με ευημερία και επάρκεια. Ούτε και θα απέχουμε από το δικαίωμα για την αναζήτηση μιας διεθνούς τάξης πραγμάτων πιο ισότιμης και δημοκρατικής.

Κύριε Πρόεδρε
Εξοχότατοι μόνιμοι αντιπρόσωποι
Αξιότιμοι αντιπρόσωποι των Αποστολών
Έχουμε παρουσιάσει ένα σχέδιο απόφασης που αντανακλά την πραγματικότητα ενός αυστηρού και ασφυκτικού αποκλεισμού ενάντια στην Κούβα και το οποίο επίσης αναγνωρίζει και χαιρετίζει, όπως αναφέραμε στον πρόλογο, τις προόδους που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο.

Στο όνομα του ηρωικού, αλληλέγγυου και γεμάτου αυτοθυσία κουβανικού λαού, σας καλώ να ψηφίσετε υπέρ του σχεδίου απόφασης που εμπεριέχεται στο έγγραφο Α/70/L.2 και με τίτλο “Αναγκαιότητα να μπει τέλος στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενάντια στην Κούβα”.

Ευχαριστώ πολύ.


Πρώτη δημοσίευση: cubaniagriega.blogspot.gr