Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Εικόνες από τη δράση των οργανώσεων αλληλεγγύης με την Κούβα στην Ευρώπη

Αναφορά από τη 17η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα στη Στοκχόλμη, 18-20 Νοέμβρη 2016

132 εκπρόσωποι από πάνω από 32 χώρες και 50 οργανώσεις συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή. Κεντρικός άξονας το αίτημα προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την άρση του εγκληματικού αποκλεισμού (οικονομικού, χρηματοπιστωτικού και εμπορικού) που επιβάλλουν στην Κούβα εδώ και πάνω από μισόν αιώνα.
Από την Ελλάδα συμμετείχαν οι Ελληνοκουβανικοί Σύνδεσμοι Φιλίας και Αλληλεγγύης Αθήνας και Θεσσαλονίκης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί». Πριν ακόμα την επίσημη έναρξη της ευρωπαϊκής συνάντησης, στις κουβέντες γνωριμίας αρχίζει να παίρνει κανείς μια εικόνα του πολυσχιδούς αυτού κινήματος, με πολλά χρόνια δράσης στην Ευρώπη, καθώς και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

“Ο πολύς κόσμος πιστεύει ότι το εμπάργκο έχει τελειώσει – Όλα καλά. Δουλειά μας όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να εξηγούμε το αντίθετο”, δηλώνει ο Didier Philippe που δραστηριοποιείται στο France-Cuba της Γαλλίας. “Δουλεύουμε επίσης για να ενημερώσουμε γύρω από τους αγώνες στην Κούβα σήμερα – αγώνες για την οικονομική ανάπτυξη μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ο λαός της Κούβας πρέπει να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Αυτό είναι μια συλλογική προσπάθεια. Πιστεύουμε ότι είναι αβάσιμο να βλέπει κανείς στα μέτρα αυτά απάρνηση του σοσιαλισμού”.

Δεκαπέντε περίπου γαλλικές οργανώσεις αλληλεγγύης και συνδικάτα έχουν σχηματίσει ένα συντονιστικό γύρω από 4 αιτήματα που συνοψίζουν τις διεκδικήσεις της σοσιαλιστικής Κούβας απέναντι στις ΗΠΑ σήμερα: (1) Άρση του οικονομικού αποκλεισμού, (2) Επιστροφή του Γκουαντάναμο, (3) Τερματισμός του προγράμματος χρηματοδότησης οργανώσεων εντός της Κούβας που στοχεύουν στην ‘αλλαγή πολιτεύματος’ στην Κούβα, και (3) Αποζημίωση της Κούβας για τις ζημίες που έχει υποστεί για όλα τα παραπάνω.

Η Rose-Marie Lou από τη γαλλική οργάνωση Cuba Linda –διοργανώνουν ταξίδια εκατοντάδων ανθρώπων στην Κούβα με διάφορες θεματικές–, δηλώνει ότι οι ο επισκέπτες αυτοί, ακόμα και να μην γυρίσουν ως μέλη οργανώσεων, συμβάλλουν στο να γίνεται μι θετική κουβέντα γύρω από την Κούβα.

Από τη συζήτηση με την Πέτρα και τον Τομπίας συγκρατούμε τη σημαντική δουλειά υλικής βοήθειας που φέρνουν σε πέρας στη Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουν για τα επιτεύγματα της κουβανικής επανάστασης. Η Αλεϊδα Γκεβάρα, ως γιατρός, τους ευχαρίστησε από καρδιάς για τη συμβολή τους (μαζί με τις οργανώσεις αλληλεγγύης της Αυστρίας) στο πρόγραμμα Medicuba. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού συγκεντρώνουν δυσεύρετες πρώτες ύλες για την κατασκευή φαρμάκων στην Κούβα και συμβάλλουν στην ψηφιακή αναβάθμιση νοσοκομείων και ερευνητικών κέντρων – πρόκειται για τεράστιες ελλείψεις και προκλήσεις που γεννά ο συνεχιζόμενος οικονομικός αποκλεισμός.

Στη Γερμανία λειτουργεί το Netzwerk Cuba, με 39 οργανώσεις αλληλεγγύης και 2 κομματικά τμήματα. “Προσπαθούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένα επιτεύγματα στην Κούβα”, λέει ο Τομπίας. Συχνά συναντάμε το εμπόδιο του αντικομμουνισμού, που χρειάζεται να ξεπεράσουμε για να μιλήσουμε στον κόσμο”. Ένα πρόσφατο παράδειγμα της δουλειάς που κάνουν είναι παραγωγή του σημαντικού ντοκιμαντέρ για την ειδική αγωγή στην Κούβα, μέσα από την ιστορία του Χορχίτο .... Σύντομα θα προβληθεί υποτιτλισμένο και στην Ελλάδα.

Στην Ουκρανία, σε δύσκολες συνθήκες, η αλληλεγγύη με την Κούβα έχει ριζώσει. Η Κούβα είναι η μόνη χώρα που περιέθαλψε μαζικά τα νεαρότερα θύματα του Τσερνομπίλ. Εικοσιτέσσερις χιλιάδες παιδιά ταξίδεψαν και έμειναν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Κούβα, συχνά με τους γονείς τους, για να λάβουν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα στην μονάδα του Ταραρά που αναπτύχθηκε ειδικά για αυτό το σκοπό. Σήμερα, λέει η Nina Karpachova “έχουμε χρέος και εμείς να σταθούμε στο πλευρό της Κούβας, όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε λόγω του πολέμου στο Ντονμπάς”. Αναφέρει μάλιστα την ίδρυση 2 νέων οργανώσεων αλληλεγγύης. Η πρώτη είναι “Τα παιδιά του Ταραρά” - από ομάδα νέων που περιθάλφθηκαν στην Κούβα, και του Ιδρύματος Χοσέ Μαρτί, που θα αφιερωθεί στην απελευθερωτική, ανθρωπιστική σκέψη του εθνικού ήρωα της Κούβας που ενέπνευσε τη σημερινή κουβανική επανάσταση.

Με σημαντική συμμετοχή νεολαίας, η αντιπροσωπεία του Βελγίου τόνισε την ανάγκη επιμονής απέναντι στους θεσμούς των Βρυξελλών για την οριστική ακύρωση “στην πράξη και όχι μόνον στα λόγια” της Κοινής Θέσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που μέχρι τώρα συμπληρώνει από τη δική μας πλευρά του Ατλαντικού τη θηλιά γύρω από την Κούβα. Ενώ απευθύνουν το κεντρικό αυτό αίτημα στις Βρυξέλλες, έχουν τα μάτια στραμμένα στη νεολαία. Το φετινό Festival Cuba, όπως ανάφερε ο Marc, τράβηξε 18 000 άτομα.

Στη Βουλγαρία σύμφωνα με την Kadrinka Kadrova, χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού η Κούβα. “Έχει μείνει θρυλική η επίσκεψη του Φιντέλ στη χώρα μας τη δεκαετία του ‘80. Ο Φιντέλ τότε είχε ξεφύγει από το ‘πρωτόκολλο’ και –κάτι που δεν τολμούσαν να κάνουν οι ντόπιοι ηγέτες την εποχή εκείνη– κυκλοφόρησε μόνος του στη Σόφια και στη Μτίτοσα μιλώντας με τον κόσμο”. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, την Ένωση Συγγραφέων και άλλους θεσμούς της Βουλγαρίας, διοργανώνεται κάθε χρόνο ένας καλλιτεχνικός διαγωνισμός στη μέσα εκπαίδευση με τίτλο η Κοντινή/Μακρινή Κούβα.“Σκοπός είναι η διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, ώστε να αντλήσει έμπνευση από την κουβανική ιστορία και τον πολιτισμό”. Κάθε χρόνο 2 νέοι νικητές επιβραβεύονται με συμμετοχή σε μπριγάδα στην Κούβα.

- Νατάσα Τερλεξή

Forum Martiano GR