Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Με αφορμή την αποτίμηση της 46ης Ευρωπαϊκής Μπριγάδας

Όπως έχει γίνει παράδοση πια, η μετά την κάθε μπριγάδα συζήτηση με εισηγητές τους μπριγαδίστες που πήραν μέρος σε αυτήν, δίνει την ευκαιρία μιας ακόμα κουβέντας γύρω από την κουβανική πραγματικότητα, αλλά και την κατάσταση στο κίνημα αλληλεγγύης στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Η Ευρωπαϊκή μπριγάδα του Ιουλίου είναι επίσης και η άτυπη συνάντηση των κινημάτων αλληλεγγύης της Ευρώπης στην Κούβα, με σύνθεση διαρκώς ανανεούμενη κάθε χρόνο, με μαζικά χαρακτηριστικά και συμμετοχή κυρίως νεολαίας. Εδώ αναφέρθηκε με την ευκαιρία, ότι τον Νοέμβρη θα γίνει στην Στοκχόλμη η ετήσια συνάντηση των οργανώσεων αλληλεγγύης στην Κούβα των χωρών της Ευρώπης και καταβάλλεται προσπάθεια να στείλουν αντιπρόσωπο όσο το δυνατόν περισσότερες οργανώσεις αλληλεγγύης από την χώρα μας.

Η μετα-μπριγαδική αυτή συζήτηση λοιπόν, έχει πάντα και τον χαρακτήρα κάποιας αποτίμησης της μπριγάδας που τέλειωσε και σηματοδοτεί κατά κανόνα την έναρξη της καμπάνιας για την επόμενη, σε αυτή την περίπτωση για την 47η Ευρωπαϊκή μπριγάδα Χοσέ Μαρτί, το καλοκαίρι του 2017.

Το ταρατσάκι της Σόλωνος γέμισε ασφυκτικά από δεκάδες παλιούς και νέους φίλους και η συζήτηση που έγινε ήταν πραγματικά καλή, δημιουργική και ενδιαφέρουσα, κατά γενική ομολογία.

Ο Λάζαρος, δεύτερη φορά σε μπριγάδα, ξεκίνησε την συζήτηση κάνοντας μια αναδρομή στο πως αποφάσισε να πάει πρώτη φορά σε μπριγάδα το 2013, όταν είδε ένα σποτ σε μια γιγαντοοθόνη μιας Λάτιν Συναυλίας και από εκεί πήρε το mail και επικοινώνησε με τον Σύλλογο.

Ο Αλέκος, παλιός μπριγαδίστας κι αυτός, μετέφερε την δική του οπτική, επικέντρωσε περισσότερο στις πολιτικές προκλήσεις που βρίσκεται αντιμέτωπη η Κούβα και αντιμετωπίζει επιτυχώς και μετέφερε πλευρές από τη συζήτηση που διεξάγεται και στη χώρα μας για το χαρακτήρα των αλλαγών στο νησί.

Στην συζήτηση- που κράτησε πάνω από 3 ώρες – συμμετείχαν πολλοί από τους φίλους που παραβρέθηκαν, μεταξύ των οποίων βέβαια, αρκετοί παλαιοί μπριγαδίστες και όπως πάντα μελλοντικοί για τις επόμενες.

Στο τέλος, προβλήθηκε το βίντεο της μπριγάδας που φτιάχνουμε κάθε χρόνο, με φωτογραφίες που μας παραχώρησαν μπριγαδίστες από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες καθώς και ένα ακόμη βίντεο που ετοίμασαν ισπανοί συνμπριγαδίστες.

Όπως γίνεται συνήθως, μετά το τέλος της κουβέντας η συζήτηση συνεχίστηκε με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο για 1-2 ώρες ακόμη και οι τελευταίοι φύγαμε τα μεσάνυχτα με την αίσθηση ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει σειρά τέτοιων συζητήσεων, θεματικών κλπ.

Πάντως η επόμενη εκδήλωση είναι η παρουσίαση του βιβλίου Ραούλ Κάστρο: Kεντρική Εισήγηση στο 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας , έκδοση του Συλλόγου, οποία θα δημοσιοποιηθεί σύντομα.





Forum Martiano GR