Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Mπριγάδες Αλληλεγγύης 2016 στην Κούβα


Από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης, η οργάνωση και αποστολή μπριγάδων  στο νησί, αποτέλεσε έναν πρακτικό τρόπο έκφρασης αλληλεγγύης από τους διεθνιστές και τους φίλους της Κούβας σε όλο τον κόσμο. Η διεθνιστική αυτή υποχρέωση συνεχίζεται αμείωτα μέχρι τις μέρες μας και από το 1971, που χτίστηκε το Διεθνές Κάμπινγκ “Χούλιο Αντόνιο Μέγια” για να φιλοξενεί τις μπριγάδες, πάνω από 100.000  μπριγαδίστες  έζησαν στις εγκαταστάσεις του την εμπειρία της κουβανικής πραγματικότητας και προσέφεραν εθελοντική εργασία  στα χωράφια της Κούβας.


Την ευθύνη  διοργάνωσης των  έξι τακτικών ετήσιων μπριγάδων έχει το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP), στο οποίο μπορεί να δηλώσει κάποιος τη συμμετοχή του απ' ευθείας ή μέσω των οργανώσεων που συμμετέχουν στις μπριγάδες από κάθε χώρα.  Από τις έξι τακτικές μπριγάδες οι τρεις είναι εθνικές (Πουέρτο Ρίκο, ΗΠΑ, Νορβηγία), δύο περιφερειακές (Λατινική Αμερική και Ευρώπη) και μία Διεθνής, της Πρωτομαγιάς.

Φέτος όπως κάθε χρόνο, ανακοινώθηκε ήδη από το ICAP το Κάλεσμα και το Αναλυτικό Πρόγραμμα της 11ης Διεθνούς Μπριγάδας 1η Μάη και της 46ης Ευρωπαϊκής Μπριγάδας Χοσέ Μαρτί.

Η Διεθνής Μπριγάδα 1η Μάη θα διαρκέσει από τις 24/4/2016 έως τις 9/5/2016 (14 μέρες) και θα πάρει μέρος τόσο στην Πρωτομαγιάτικη Παρέλαση στην Πλατεία της Επανάστασης, όσο και στην Διεθνή Συνάντηση Αλληλεγγύης που θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας στις 2 Μάη 2016. Θα περιλαμβάνει επίσης τριήμερη εκδρομή στην επαρχία Σάνκτι Σπίριτους, επισκέψεις – μεταξύ πολλών άλλων – στο Μνημείο και το Μουσείο του Τσε στην Σάντα Κλάρα και του Καμίλο Σιενφουέγος  στο Δήμο Γιαγουαχάι  και 5 ημέρες εθελοντικής εργασίας στα χωράφια.

Η 46η Ευρωπαϊκή Μπριγάδα Χοσέ Μαρτί θα διαρκέσει από τις 4/7/2016 έως τις 22/7/2016 (19 μέρες) και θα περιλαμβάνει -μεταξύ πολλών άλλων- τετραήμερη εκδρομή στην επαρχία  Βίγια Κλάρα, επίσκεψη στο Μνημείο και το Μουσείο του Τσε στην Σάντα Κλάρα και 7 μέρες εθελοντικής εργασίας στα χωράφια. Έχουν ήδη αναρτηθεί   και στα ελληνικά το κάλεσμα και το αναλυτικό πρόγραμμα των δύο μπριγάδων.


Forum Martiano GR